nieuws

‘Tekort hotelkamers in Amsterdam dreigt door hotelstop’

Hotel 2327

Het aantal geboekte hotelovernachtingen in Amsterdam steeg vorig jaar met 12% naar 15,6 miljoen. Deze groei zet jaarlijks door met 6% tot 2022. Hierdoor zijn er in dat jaar 21 miljoen overnachtingen te verwachten. Een tekort aan hotelkamers in de stad komt daardoor in rap tempo dichterbij, zo meldt vastgoedadviseur Colliers International dat onderzoek deed naar de hotelmarkt in Amsterdam.

‘Tekort hotelkamers in Amsterdam dreigt door hotelstop’
Foto: Koos Groenewold

De hotelsector heeft niet stilgezeten. Tussen 2010 en 2017 kwamen er 124 hotels en 10.000 hotelkamers bij. De stad telt nu 342 hotels en 31.000 kamers, meldt het onderzoeksrapport. Sommige hotels hebben al voor de hotelstop een vergunning zeker gesteld, waardoor het aantal kamers stijgt tot ruim 38.000 in 2022. Een gemiddelde groei van 4,5% per jaar. Als de hotelstop in Amsterdam van kracht blijft, stabiliseert het aantal kamers na 2022, terwijl het aantal reizigers naar verwachting blijft toenemen. Ook na 2022. ‘Het aantal gasten groeit veel sneller dan het aantal kamers in de stad,’ zegt Joost Mees, Director Hotels Benelux. ‘Nu al zijn er soms geen kamers meer te krijgen in de stad. Dit gaat de komende jaren steeds vaker voorkomen, nu het tekort aan kamers in zicht komt.’

Illegale verhuur tegengaan

Het effect van het kamertekort zal vooral zichtbaar zijn in stijgende kamerprijzen en een hogere bezettingsgraad van bestaande hotels. De gemiddelde kamerprijs is op dit moment al 144 euro per nacht en de bezettingsgraad ligt op 82%. Er wordt gevreesd dat het tegengaan van nieuwe hotelontwikkelingen niet zorgt voor het bereiken van het doel van de hotelstop: het indammen van de toeristenstoom in de binnenstad. Maar dat het illegale verhuur in de hand werkt, omdat reizigers op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Deze illegale verhuur vindt vooral plaats in de binnenstad.

Nieuwe beleving buiten het Amsterdamse stadshart

‘Het is belangrijker om de energie te richten op het spreiden van reizigers. Niet alleen binnen Amsterdam, ook in andere delen van de Randstad liggen kansen’, aldus Joos Mees. ‘Een verbeterde infrastructuur tussen de grote steden en kleinere gemeenten zorgt ervoor dat reizigers sneller voor een hotel buiten de stad kiezen. Trekpleisters buiten het centrum zorgen ook voor een betere spreiding. Een museum op de Zuidas bijvoorbeeld zou de levendigheid, met name in het weekend, enorm verbeteren. Hierdoor wordt dit een interessant alternatief voor het overvolle Museumplein.’

Verder vindt hij een sterkere samenwerking tussen de regio’s noodzakelijk om het toerismeprobleem in Amsterdam aan te pakken. ‘Het tegengaan van de toeristenstroom is niet realistisch en daarom ligt de oplossing in het goed accommoderen van deze reizigers. Dit kan worden gedaan door alternatieven te bieden buiten het Amsterdamse centrum, want die zijn er genoeg. De reiziger moet ze alleen nog weten te vinden en er kunnen komen.’

Reageer op dit artikel