Gesponsord

Efficiënt en duurzaam plantaardig koken in foodservice

Efficiënt en duurzaam plantaardig koken in foodservice

QuornPro biedt een veelzijdig en aantrekkelijk assortiment voor de professionele keuken: vegetarische en steeds meer vegan producten die breed inzetbaar zijn in talloze gerechten.

Veel consumenten kennen Quorn uit de supermarkt. Tweeënhalf jaar geleden werd QuornPro geïntroduceerd voor foodservice, en sinds vorig jaar ligt de focus in de Benelux volledig op de professionele gebruiker.

Contractcatering

Rieks Renz, Executive Chef bij QuornPro, vertaalt dagelijks feedback uit de markt naar inspirerende recepten en productontwikkelingen. Vanuit zijn keuken in Amsterdam werkt hij samen met chefs en operators. 

'QuornPro is volledig gericht op de professionele markt', begint Renz. 'In Nederland zijn we sterk vertegenwoordigd binnen de contractcatering. Mijn rol is om ons aanbod toegankelijk te maken voor chefs en operators en hen te ondersteunen bij het gebruik ervan. Dat gaat van het ontwikkelen van recepturen tot meedenken over nieuwe producten. Soms werken we met doelstellingen zoals gerechten met maximaal 500 gram CO2-uitstoot, soms met heel praktische keukenoplossingen. Uiteindelijk begint het altijd met luisteren naar de klant – dat levert de beste resultaten op.'

Efficiëntie, consistentie, kostendruk en duurzaamheid – hoe helpt QuornPro daarbij? 

'Iedereen ervaart hoe lastig het is om goed personeel te vinden en te behouden. Onze producten kunnen helpen: ze zijn diepvries, makkelijk te managen en beperken de waste. Bovendien werk je er snel en efficiënt mee, zonder concessies te doen aan smaak en presentatie. Binnen vleesvervangers bieden we een toegankelijke en betaalbare optie, zonder in te leveren op kwaliteit. Met ons portfolio van zeven tot elf producten, afhankelijk van je groothandel, bieden we chefs een solide basis die ze zelf kunnen verrijken en aanpassen.'

Rieks Renz: 'Uiteindelijk begint het altijd met luisteren naar de klant – dat levert de beste resultaten op.'
Rieks Renz: 'Uiteindelijk begint het altijd met luisteren naar de klant – dat levert de beste resultaten op.'

Wat maakt mycoproteïne bijzonder? 

'Het proces is vergelijkbaar met bierbrouwen: een natuurlijke fermentatie die een rijke, voedzame basis creëert. Mycoproteïne ontstaat door fermentatie, wat betekent dat we geen landbouwgrond nodig hebben en heel weinig water gebruiken. Vergeleken met soja is de ecologische voetafdruk van Mycoproteïne veel kleiner. Dat maakt onze QuornPro producten een van de meest duurzame eiwitbronnen die je kan kiezen.'

Hoe vertaal je dat naar de praktijk in de keuken?

'Voor mij is het simpel: je behandelt het zoals ieder ander goed ingrediënt. De open structuur maakt dat het smaken fantastisch opneemt, en doordat het laag is in zout heb je als chef alle vrijheid om er je eigen signatuur aan te geven. Jij bepaalt de richting, het product volgt. Voor gemak hebben we ook kant-en-klare oplossingen, zoals de Krokante Filet – ideaal in een wrap, een katsu of zelfs als Parmigiana Milanese. En daarnaast zijn er onze basisproducten, die je net zo makkelijk inzet in een salade, stoof of vulling. Je kunt er echt alle kanten mee op.'

En qua voedingswaarde?

'Onze producten hebben gewoon een heel solide basis. Ze bevatten alle negen essentiële aminozuren, zijn rijk aan eiwit en vezels en tegelijk laag in zout en vet. Daarmee kun je als chef iets neerzetten dat niet alleen lekker is, maar ook verantwoord. En het mooie is: je kunt het net zo goed gebruiken in highstreet, fast casual als in catering, onderwijs of zorg – overal waar je met kwaliteit én gemak het verschil wilt maken.'

Wat betekent de lage CO2-voetafdruk in de praktijk? 

'Cateraars moeten steeds vaker rapporteren over hun Scope 3-uitstoot. Het verschil tussen rundvlees en mycoproteïne is gigantisch. Als je bijvoorbeeld 40% van het rundvlees vervangt in een hybride gehaktbal, bespaar je meteen serieus CO2. Hybride producten zijn dan ook een logische stap richting een duurzamer menu.'

Rieks Renz: 'QuornPro producten zijn een van de meest duurzame eiwitbronnen die je kan kiezen.'
Rieks Renz: 'QuornPro producten zijn een van de meest duurzame eiwitbronnen die je kan kiezen.'

Wat voegen de nieuwe Vegan Savoury Bites & Gluten Free Pieces toe? 

'Onze Pieces bestaan al sinds de jaren ’80 en zijn echte klassiekers. Maar de vraag naar producten met zo min mogelijk allergenen groeit snel. Daarom hebben we de Pieces volledig vegan én glutenvrij gemaakt. Dat maakt ze breder inzetbaar, zonder in te leveren op kwaliteit. Ook de Savoury Bites zijn vegan en glutenvrij en hebben daarnaast een donkerdere structuur, waardoor ze meer doen denken aan rood vlees. Voor de foodservice levert dit veel efficiëntievoordeel op.'

Hoe ziet jullie samenwerking met chefs eruit? 

'Dat varieert. Soms organiseren we creatieve jamsessies, soms delen we inspiratie op papier, en soms ontwikkelen we samen een branded aanpak – zoals bij Carbono Cero met Sodexo. Het draait altijd om meedenken en ondersteunen, zodat de klant zijn menu sterker maakt.'

Waar liggen de grootste groeikansen in de komende 3 tot 5 jaar?

 'In hybride oplossingen, zonder twijfel. Een kleine stap kan al een groot effect hebben. Denk maar aan hybride auto’s: die hebben de overgang naar elektrisch rijden makkelijker gemaakt. In foodservice werkt dat net zo.'

De markt in cijfers

  • 65 procent van de Nederlanders vindt dat de vleesconsumptie te hoog ligt; 50 procent wil in de komende twee jaar minder of geen vlees eten (GFI Europe, 2024)
  • 69,2 procent eet wekelijks minstens één volledig vleesloze maaltijd (Vegconomist)
  • In foodservice steeg het gebruik van plantaardige vleesalternatieven tussen 2021 en 2023 met 111 procent, en plantaardig koken zelfs met 320 procent (GFI Europe)

Ontdek het snel zelf

Wil je weten hoe QuornPro jouw keuken kan helpen efficiënter, duurzamer en aantrekkelijker te koken? Bezoek de website of neem direct contact op.

Dit artikel is gesponsord door QuornPro.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.