Winnaars NK Blindproeven prolongeren titel en mogen wederom naar WK

Winnaars NK Blindproeven prolongeren titel en mogen wederom naar WK
Vlnr: Juliette en Maxime Zandbergen, Jesper Moonen en Kim van der Linde-Bruggink. Foto: Ingrid Driessen.

Team Halfdroog heeft voor het tweede jaar op rij het NK Blindproeven gewonnen. Zij mogen daarmee Nederland vertegenwoordigen op het WK blind wijn proeven in Frankrijk.

Team Halfdroog won zondag 29 mei 2022 het NK Blindproeven en prolongeerde daarmee hun titel. Daardoor mogen Jesper Moonen, Kim van der Linde-Bruggink en de wijntweeling Juliette en Maxime Zandbergen wederom Nederland vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk.

Maxime Zandbergen had vorig jaar nog de rol van coach, nu vervangt ze Jaap Baan als proever en teamlid.

Vorig jaar bracht hen dat tot een zeer verdienstelijke vierde plek op dat WK, de hoogste positie ooit behaald door een Nederlands team. Het viertal van Halfdroog was verreweg het jongste team in het deelnemersveld en maakte dan ook indruk op de jury. 

NK Blindproeven 2022 

In Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg streden 25 teams om de hoogste eer. Onder hen vele gelouterde professionele en semiprofessionele wijnproevers uit handel en horeca en leden van diverse wijnclubs.  

Tijdens de wedstrijd dienen de teams van 12 wijnen de samenstelling, de herkomst, de appellatie, het oogstjaar en de producent te bepalen. De selectie bestaat uit zes witte en zes rode wijnen, variëren van mousserend tot stil en van droog tot zoet en versterkt, afkomstig uit alle delen van de wijnwereld. 

De jury 

De jury bestond dit jaar uit Magda van der Rijst, Charlotte van Zummeren en Fred Nijhuis, initiatiefnemer van het NK Blindproeven en eigenaar van Nijhuis Consultancy & Services. 

Zij waren onder de indruk van de prestaties van team Halfdroog, want met een fenomenale score bewezen ze wederom op wereldniveau te kunnen meedingen naar de hoofdprijzen. 

Vorig jaar behaalde het team de eerste plek met 104 punten, dit jaar ging daar een dikke schep bovenop en kwam Halfdroog tot maar liefst 141 punten. Daarmee lieten ze de andere teams mijlenver achter zich en deze score zou op het WK van 2021 goed zijn geweest voor een derde plaats. Op dat WK behaalde Halfdroog 126 punten, de nummer 3 (Spanje) had er 136 en nummer 2 België 154. 

De top 3 van het NK Blindproeven 2022: 

1 Team Halfdroog (141 punten) 

  • Juliette Zandbergen 
  • Maxime Zandbergen 
  • Jesper Moonen 
  • Kim van der Linde-Bruggink 

2 Brabantse Wijnsocieteit 1 (86 punten) 

  • Noël Geisen 
  • Berry Marinussen 
  • Peter van den Besselaar 
  • Maarten Drop 

3 Team Bricco (83 punten) 

  • Michael Kardienaal 
  • Willem van Gaasbeek 
  • Karin Muires 
  • Sander Schaap 
  • Michel Verboom 

Het kampioensteam ontving een hoofdprijs van €2500 van wedstrijdpartner Le Vin en Direct. Daarnaast werden producten uitgereikt door onder meer Airtender, Coravin, Alliance Gastronomique en Les Rosés de Terroirs. Modehuis Oger zorgt ervoor dat het team stijlvol gekleed zal verschijnen op het WK in oktober.  

Het NK Blindproeven wordt sinds 2018 georganiseerd door Fred Nijhuis. Vinologen, sommeliers, detaillisten en leden van wijnclubs vormen de kern van de competitie, waar wordt bepaald wie namens Nederland naar het WK mag. 

Naast de blindproefcompetitie wordt het evenement aangevuld met andere onderdelen, verzorgd door partners. Zo serveerde Boot Koffie uit Baarn koffie, bereidde JRE Restaurant Cèpes uit Otterlo hapjes met daarbij rosé van Rosés des Terroirs en kazen van Bourgondische Lifestyle met Sherry’s van D.O. Sherry. Ook werd de trailer vertoond van de meervoudig onderscheiden documentaire ‘Blind Ambition’ uit 2021, over het eerste blindproefteam uit Zimbabwe.