Vader en zoon eerste franchisenemers tosticoncept Toastable

Vader en zoon eerste franchisenemers tosticoncept Toastable

De 21-jarige Rodney Latupeirissa is de eerste franchisenemer van tosticoncept Toastable. Met zijn vader Max exploiteert hij een vestiging aan de Schutterstraat in Almere. 'Nadat ik informatie over de formule had gelezen, ben ik de volgende dag gaan proeven', aldus de ondernemer. 'Mijn conclusie? Wow, dit is next level.'

De ambitie om een horecazaak te starten, hadden vader en zoon Latupeirissa al langer. ‘Maar het was wachten tot het juiste langskwam’, vertelt junior. ‘Het moest een franchiseformule zijn, omdat alles dan vooraf al goed geregeld is, en ook financieel moesten wij ermee uit de voeten kunnen.’

‘Wow, dit is next level!’

Rodney las op een franchisewebsite over de plannen van Toastable en sloeg daarop aan. ‘Ik heb informatie opgevraagd en ben de dag daarna met mijn moeder en mijn vriendin naar een van de Amsterdamse vestigingen gegaan om te proeven. Ik dacht: ‘Wow, dit is next level’. Ik heb vervolgens mijn vader geïnformeerd, die is ook gaan proeven en was net zo enthousiast.’

Dagzaak

Na een gesprek met formule-eigenaar Bartjan Hendriksen was alles snel geregeld. Latupeirissa: ‘Er was meteen een klik. Ik woon in Almere en ben er geboren. Dat we daar onze vestiging zouden openen, was hartstikke logisch. Een dagzaak had ook mijn ambitie. Ik heb veel gewerkt in avondzaken, maar dat zorgt voor een heel andere ritme in je dagelijks leven.’

Taakverdeling

Rodney is verantwoordelijk voor de werkvloer, vader Max zorgt voor alle andere zaken. ‘En op zondag staan we samen achter de counter, hartstikke leuk. Natuurlijk ben ik relatief jong, ik ben de op één na jongste van het team, maar het moet allemaal ook niet ingewikkelder worden gemaakt dan nodig. Ik houd van een relaxte sfeer en dan is het vaak niet belangrijk wie de baas is.’

Ouders en studenten

In maart openden de deuren en nu kan de kersverse ondernemer de eerste conclusies trekken. ‘Het publiek is gelukkig heel divers. Met in de ochtend vooral ouders, al dan niet met kinderen, en in de middag veel studenten. Hogeschool Windesheim Almere is om de hoek, dus dat helpt.’

Hippe tosti

De tosti is hip, merken ook vader en zoon Latupeirisssa. ‘Gasten geven heel vaak aan verrast te zijn door de kwaliteit, net als mijn vader en ik dat waren toen we in Amsterdam gingen proeven. En ze vinden onze zaak hip, een heel mooi compliment voor een tosticoncept. De gerechten zien er ook echt zo uit als op de foto’s.’

Goede koffie

Behalve tosti’s serveren Max en Rodney zoete cakejes, verse sappen en goede koffie. ‘Dat laatste is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Met Starbucks en Bagels & Beans om de hoek moet die van goede kwaliteit zijn.’

Meerdere locaties

Rodney noemt het ondernemerschap ‘supervet’. ‘Het is echt onze zaak en dat is gaaf. Natuurlijk is het hard werken, maar dat is niet erg. Of ik een toekomst met meerdere locaties voor me zie? Jazeker, we zijn al aan het nadenken over nog een vestiging.’

Franchiseformule

In 2021 maakte eigenaar Hendriksen bekend van Toastable een franchiseformule te maken, nadat het concept 10 jaar eerder het levenslicht zag en vestigingen had in Utrecht en Amsterdam (twee). In een half jaar kreeg hij naar eigen zeggen meer dan driehonderd aanmeldingen.

De eerste franchiselocaties zijn nu dus van start gegaan. In Almere in winkelcentrum CityMall en inmiddels is ook in Den Haag een zaak geopend. Arnhem volgt in september en voor Den Bosch en Leiden zijn eveneens franchisers gevonden.