Welke werkschoenen draag je in de horeca?

Welke werkschoenen draag je in de horeca?
Sneaker, veiligheidsschoen of een klomp? Welke werkschoenen horeca heb jij aan?

Welke schoenen draag jij op je werk in de horeca? Deze simpele vraag popt regelmatig op onder horecamensen. Want iedereen kent het: veel staan en lopen... Het antwoord op die vraag is echter minder eenvoudig. De een draagt graag sneakers in de keuken, de ander kiest voor een veiligheidsschoen. En wie betaalt het schoeisel?


Teun Thomas, Restaurant Cusco

‘Mijn werkgever betaalt mijn werkschoenen ’

Teun Thomas (33) draagt in de horecakeuken van Cusco in Uden altijd hoge leren werkschoenen van Emma. Ze hebben een stalen neus, zijn anti-slip en waterafstotend. Hij draagt type Ringo Xd S2. Voor Thomas is het belangrijk dat zijn steunzolen er goed in passen. ‘Anders krijg ik snel last van mijn rug,’ zegt de sous.

Teun Thomas, Souschef Restaurant Cusco - Uden
Teun Thomas, Souschef Restaurant Cusco - Uden

‘Ik draag nu al lang schoenen van Emma, maar daarvoor had ik een keer een paar van Chaud Devant en Michelin. Instappers; ze zaten wel heel fijn, maar gingen snel kapot en ik merkte – achteraf – dat mijn huidige schoenen me meer steun bieden. Ik werk al 15 jaar in de horeca en al die tijd sta en loop ik veel. Mijn moeder zegt al net zo lang dat ik goede schoenen aan moet... Vond ik niet altijd nodig, maar ze heeft toch wel gelijk,’ lacht Thomas.

Alle collega’s in de keuken bij Cusco dragen Emma-schoenen. Onder meer verkrijgbaar bij Hanos. De één hoge, de andere lage. Naar eigen voorkeur. De werkgever betaalt. ‘Ik denk dat ik wel twee jaar met een paar kan doen, maar als ze versleten zijn laat ik ze aan de chef zien en mag ik nieuwe kopen.’


Jaimie van Heije, Restaurant Jaimie van Heije

Uitsluitend Nike aan de voeten van Jaimie van Heije

Aan de voeten van chef en eigenaar Jaimie van Heije vind je nooit iets anders dan Nikes. ‘Als kind was ik al fan. Ik wilde gewoon die Air Max hebben. Veel te duur,  zeiden mijn ouders. Ik werkte er voor. In de tuin, auto’s wassen. Toen ik het bedrag eindelijk bij elkaar had gespaard, geloofden mijn ouders niet dat ik echt die schoenen ging kopen. Maar dat heb ik wel gedaan. En later nog heel veel meer paar.’

Jaimie van Heije, chef en eigenaar, Restaurant Jaimie van Heije, Ouderkerk aan de Amstel
Jaimie van Heije, chef en eigenaar, Restaurant Jaimie van Heije, Ouderkerk aan de Amstel

De tel is de chef kwijtgeraakt. ‘En als ik het wel zou weten, zou ik het niet durven vertellen’, lacht hij. Welke Nikes hij draagt tijdens het werk, is verschillend. Soms Nike Air Jordan, Dunk, of Structures. Dat wisselt per dag. Afhankelijk van stemming en weer. Ik maak wel verschil tussen schoenen waar ik op werk en die ik privé aan heb. Maar als ik ze in de keuken draag, schrob ik er gewoon de vloer mee!’

Zijn keukenteam gaat mee in zijn voorliefde en draagt ook sneakers van Nike. ‘Veiligheidsschoenen of anders sneakers mag ook. Maar niemand wil dat. Ze moeten alleen niet met Adidas aankomen… Ik kan prima een hele dag (en langer) staan op mijn Nikes. En wat betreft de veiligheid: onze vloer is antislip.’

Zijn crew betaalt de schoenen zelf. Overige kleding (broek, buis, schort) krijgen ze van de ondernemer. ‘Schoenen zaten daar eerder ook bij, maar daar ben ik mee gestopt. Sommige jongens droegen de schoenen helemaal niet tijdens het werk of gingen er toch anders mee om dan wanneer ze de schoenen zelf betaald zouden hebben… Helaas.’


Evelien van den Noort, Spijshuys, Zwolle

Afhankelijk van welke dienst ik draai kies ik mijn werkschoenen horeca

Evelien van den Noort is fan van de schoenen van Shoes for crews. Ze heeft diverse modellen, waaronder de zwarte sneaker Revolution II met veters (€70,99) en de platte balerina Reese (€65,49, op de foto). De belangrijkste argumenten voor haar zijn dat de werkschoenen horeca lekker moeten lopen, licht zijn en ook niet al te duur. Afhankelijk van de shift die ze draait, kiest ze haar schoenen uit. ‘Voor in de service draag ik zelf de balerina, maar de zwarte sneaker mogen ze bij ons ook dragen in de bediening hoor.’

Evelien van den Noort, eigenaar Spijshuys Weekends, Zwolle
Evelien van den Noort, eigenaar Spijshuys Weekends, Zwolle

‘Geschikte werkschoenen horeca moet voor mij modern zijn, zodat alle medewerkers er mee willen lopen. De anti slip van deze werkt perfect en daar overtuig ik mijn medewerkers ook altijd mee. Ze kunnen nu gewoon lopen door een gladde keuken. Scheelt mij weer valpartijen. Daarom krijgt iedere medewerker van mij ook een paar schoenen’, zegt Van den Noort.

‘Ook handig, de zolen zitten er los in, dus als iemand eigen (steun)zolen wil, kan dat prima.’ De service van Shoes for crews noemt ze prima. ‘En dat speelt ook mee. Regelmatig zijn er acties met kortingen van 10 procent bijvoorbeeld. Een nadeeltje: ‘Als je fulltime werkt verslijten de schoenen wel behoorlijk snel. Maximaal 10 tot 12 maand doe ik er mee.’


Niek Haarman, De Logtenberg

‘Op goede schoenen bespaar ik nooit, zo veel als wij lopen!’

Niek Haarman loopt al 22 jaar rond in het horecavak en is sinds april eigenaar van partycentrum De Logtenberg in Wijhe. ‘We doen zo’n 15 feesten en partijen in de week. 100 bruiloften op jaarbasis. Je sjouwt dus heel wat af, al mag ik ook steeds meer op kantoor zitten.’

Haarman draagt altijd lage schoenen van Grisport. Met stevige neus, slipvast en bestand tegen water, olie en vet. ‘Op goede schoenen bespaar ik nooit. Een paar kost toch dik €100,-. En ik koop elk jaar nieuwe werkschoenen horeca. Je hebt maar één lijf tenslotte. Voor de juiste ondersteuning draag ik ook nog steunzolen. Voordat we het bedrijf overnamen was mijn vriendin podotherapeut. Zij heeft me dat geadviseerd en het loopt fijn.’

Niek Haarman, chef en eigenaar Partycentrum De Logtenberg, Wijhe
Niek Haarman, chef en eigenaar Partycentrum De Logtenberg, Wijhe

Zijn medewerkers kopen hun schoenen zelf. ‘Al staan hier ook altijd wel wat werkschoenen horeca op de reservebank voor de invallers, maar niet voor iedereen natuurlijk. Mijn chef draagt schoenen van NoRisk met een boa-sluiting in plaats van veters. Een soort schroefdraad waarmee je de schoen kunt aandraaien. Dat vindt hij fijn.’ Om de veiligheid te bevorderen houdt Haarman de vloeren zo schoon en droog mogelijk. ‘Mensen gaan vaak onderuit op een blaadje sla of stukje prei.’ Een ernstige valpartij heeft Haarman (gelukkig) nog nooit meegemaakt.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.