Hubert Hecker, De Nieuwe Winkel**, Beste Biersommelier van Nederland

Hubert Hecker, De Nieuwe Winkel**, Beste Biersommelier van Nederland
Hubert Hecker

Op het NK Biersommelier 2022 is Hubert Hecker, biersommelier bij sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel, gekroond tot de nummer 1 van Nederland.

Hubert Hecker zal met de titel op zak, samen met de nummers 2 t/m 5, Nederland verdedigen op het WK Biersommelier in München, komende september.

In een spannende finale liet Hecker biersommeliers Dennis Kort (2e plek) en Bas Schampers (3e) achter zich. Daarmee vertoonde het ereschavot opvallend veel gelijkenissen met die van het Eerste NK Biersommelier, toen Hecker zelf derde werd en Dennis Kort ook tweede, achter winnaar Pepijn van der Waa.

Afwijkingen, kennis en blindproeven

Naast Hecker, Kort en Schampers, gaan ook de nummers 4 en 5, respectievelijk Leon Rodenburg en Yoran Zonneveld, mee naar het WK Biersommelier in september.

Het NK Biersommelier, een initiatief van het Nederlands Gilde der Biersommeliers, vond dit jaar plaats in Fort Everdingen bij bierbrouwerij Duits&Lauret. In een eerste ronde moesten alle kandidaten een theorie-examen afleggen en afwijkingen in bier herkennen.

Uit die ronde bleven 10 biersommeliers over, die in de halve finale tegen elkaar -door middel van loting- in koppels van twee streden om een plek in de finale. Die halve finale bestond uit het blind proeven van een bier en aan een jury uitleggen wat geproefd werd en ook het uiteindelijke biertype (en eventueel merk en brouwerij) raden.

Finale: kiezen, presenteren en indruk maken

In de finale, kregen de vijf overgebleven biersommeliers elk de keus uit drie -grote-bierflessen. Eén dienden ze eruit te halen en die zo goed mogelijk te presenteren en uit te schenken aan de achtkoppige jury.

Ze kregen hiervoor tien minuten de tijd en elke deelnemer werd beoordeeld op presenteren/uitschenken, de uitleg van de aroma's en suggesties voor foodpairing, uitleg over het biertype en de kennis van de betreffende brouwerij en de presentatietechniek en het taalgebruik.

Van al die finalisten deed Hubert Hecker, biersommelier van De Nieuwe Winkel in Nijmegen dit het beste. Het was volgens de jury goed te merken dat Hecker gewend is aan tafel uit te wijden over bier.

Bovendien was hij de enige van de vijf finalisten -voordat ze aan de beurt waren konden ze elkaars presentatie niet zien - die daadwerkelijk voorproefde, alvorens de glazen in te schenken en uit te serveren.

Het leverde Hecker de winst op van het NK Biersommelier en een plek op het WK, 11 september in München.