Bram Ladage viert de nieuwe oogst Aardappeloogstdag

Bram Ladage viert de nieuwe oogst Aardappeloogstdag

Op de tiende editie van de oogstdag zetten Rotterdamse patatboer Bram Ladage en hun aardappelleverancier Novifarm één van de duurzaamste gewassen van het land wederom in de spotlights: de aardappel. Super lokaal, voedzaam én duurzaam.

Patatliefhebbers van jong en oud zijn op Aardappeloogstdag 2022 welkom voor een kijkje achter de schermen bij de boer. Terwijl je met de kaplaarzen in de Hoeksche klei staat, ontdek je wat er nu eigenlijk allemaal komt kijken bij het oogsten van de aardappel en het maken van een vers Brammetje. Van de zelf gerooide en gesneden aardappel bakt Bram een gratis patatje.

De laatste loofjes

Bram’s aardappels groeien in de Hoeksche Waard, waar je aan het einde van zomer het loof van de aardappelplanten langzaam ziet verkleuren. Dit is het moment waarop de aardappels een laatste groeispurt doormaken, waarna ze klaar zijn om geoogst te worden. Vlak na de oogst hebben de aardappels de perfecte eigenschappen om er een heel mooi patatje van te bakken. Niet voor niks dus dat Bram Ladage in september viert dat ‘ze er weer zijn’ en zoveel mogelijk Brambassadeurs wilt meenemen in het proces van pieper tot patat.

Met de handjes in de klei

De eerste stap begint met de handjes in de klei. Hier gaan de kids op zoek naar de mooiste en grootste knollen, welke ze vervolgens wassen en snijden tot echte patat. Hebben ze hun patatdiploma verdiend? Dan kunnen ze gratis gaan genieten van hun zelfgemaakte Brammetje. Hierna hebben ze weer volop energie om een ritje te maken achterop de indrukwekkende rooimachine, lekker te kliederen met aardappelstempels of een goodiebag te winnen met hun aardappelschil-skills.

Nationale Aardappelrooidag

Bram Ladage is grondlegger van de oogstdag, die zij in 2010 voor het eerst organiseerden voor hun kleinste fans. Vorig jaar is het succesvolle concept opgemerkt door de Nationale Aardappel Organisatie (NAO), die vervolgens de Nationale Aardappelrooidag in het leven geroepen heeft.

Naast de Aardappeloogstdag 2022 van Ladage in Numansdorp, kunnen families op 3 september nu ook bij vijf andere aardappeltelers - van Groningen tot Zeeland - terecht om een educatieve dag vol vermaak te beleven. 'Mooi dat er meer aandacht is gekomen voor de oogst en dat de NAO ervoor zorgt dat kinderen nu door heel Nederland meer kunnen leren over dit mooie natuurproduct', zegt Wesley Ladage. Toegang tot de aardappeloogstdag is geheel gratis, maar ook dit jaar wordt er weer geld ingezameld voor een goed doel: de Mentelity Foundation.