Sportstad Heerenveen gaat door

Het ambitieuze en risicovolle project Sportstad Heerenveen, dat in totaal 111 miljoen euro kost, gaat door. Provinciale Staten van de provincie Fryslân zijn woensdagmiddag met een kleine meerderheid akkoord gegaan met een bijdrage van 19 miljoen euro.

Daarmee is het volgens H. ter Meulen van de gemeente Heerenveen na vier jaar onderhandelen bijna zeker dat het project doorgaat.

Sportstad Heerenveen moet een groot sportcentrum worden met een zwembad, sporthallen, een school en een gezondheidsboulevard. Daarnaast moet het Abe Lenstra Stadion worden uitgebreid. Gemeentewoordvoerder H. ter Meulen geeft toe dat er financiële risico's aan het project vastzitten. Zo kan de eredivisieclub SC Heerenveen bijvoorbeeld failliet gaan. ,’De risico's zijn echter te overzien’, aldus Ter Meulen.

De gemeenteraad van Heerenveen stemde dinsdagavond al in met een garantstelling die nodig is om een lening van 25 miljoen euro van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) te realiseren. Eerder was ook bekend dat de gemeente Heerenveen een bijdrage levert van 21 miljoen euro. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) betaalt 8 miljoen euro voor het omvangrijke project. De overige bedragen worden geleverd door de deelnemende partijen zoals SC Heerenveen, het Friesland College en De Friesland Zorgverzekeraar.

Volgens Ter Meulen hoeven er nu alleen nog een paar kleine gaten gedicht te worden. Zo moet het ministerie van Economische Zaken nog subsidie afgeven voor Sportstad Heerenveen. Daarnaast moet de Europese Commissie nog toestemming geven aan de gemeente en provincie om in het project te investeren.