Restaurant Aroma uitgeroepen tot 'beste Italiaan', zaak treedt ook toe tot JRE

Restaurant Aroma uitgeroepen tot 'beste Italiaan', zaak treedt ook toe tot JRE
Pasquale Carfora met de onderscheiding in zijn hand.

Restaurant Aroma in Vaassen is uitgeroepen tot Italiaans Restaurant van het Jaar. Voor de jaarlijkse onderscheiding waren tien restaurants genomineerd door publiek en een vakjury. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio in Amsterdam.

De verkiezing werd voor de elfde keer georganiseerd door tijdschrift Italië Magazine. Het in 2021 geopende restaurant is van het Italiaanse koppel Pasquale Carfora (chef-kok) en Elisa Leune (Nederlandse vader, Italiaanse moeder). De zaak zit op de locatie waar in het verleden restaurant De Leest (***) was gevestigd. Voormalig chef Jacob-Jan Boerma komt er nog regelmatig 'proef-eten' en prijst de ontwikkeling die Carfora doormaakt.

Restaurant Aroma verkozen tot beste Italiaan

Ook de jury was enthousiast. 'De chef van Aroma verzint nieuwe gerechten met mooie seizoensmaken en heeft veel respect voor de pure Italiaanse producten die vaak al voor zich spreken. Hij beheerst de kunst om prachtige combinaties te maken waar je even stil van wordt, zo is mijn ervaring', zegt juryvoorzitter Roberto Payer Payer. 'Dit is gastronomie op hoog niveau.'

Aroma is zeer recent ook toegelaten als aspirant-lid van de internationale associatie Jeunes Restaurateurs (JRE. Het is het eerste Italiaanse restaurant in Nederland dat toetreedt tot JRE. Pasquale: 'Ik ben heel blij met die erkenning en weet zeker dat ik me heel erg thuis ga voelen tussen die "jonge honden". Het JRE-lidmaatschap benadrukt onze toewijding aan culinaire innovatie en ik hoop vooral op kennisuitwisseling met inspirerende chefs uit heel Europa."

In het najaar van 2023 brengt de chef een kookboek uit.

Fijnste Franse Restaurant

De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2023 ging naar Madeleine in Utrecht. De Franse ambassadeur in Nederland,  Z.Exc. François Alabrune, reikte de prijs uit aan chef Rik de Jonge. Nog invullen. Juryvoorzitter Tom Kellerhuis citeerde uit het juryrapport: “Een restaurant met gemoderniseerde klassiekers en een fantastische bediening met oog voor elk detail. De doorslag gaf deze keer de uitmuntende kwaliteit van de keuken. Hier aten we anders Frans dan elders. Je kunt een klassieker perfect bereiden zoals hij hoort te zijn, maar je kunt er ook je eigen originele twist aan geven. In Frankrijk heet dat bistronomie: de gastronomische keuken ontmoet de bistrocultuur: haute cuisine voor redelijke prijzen in een ongedwongen sfeer.”