Westcord start bouw nieuw hotel Leeuwarden 

Westcord start bouw nieuw hotel Leeuwarden 

Westcord kan beginnen met de bouw van een nieuw hotel in het centrum van Leeuwarden. De vergunningen zijn verstrekt om een voormalig bankgebouw om te bouwen tot hotel met 120 kamers en twee restaurants.

Westcord Hotels kocht het voormalig gebouw van Friesland Bank en later Rabobank in Leeuwarden eind 2022. Eigenaar Harry Westers wil er een hotel met 120 kamers van maken, waarvan 8 in een grote koepel die op het gebouw staat. 

Eigenlijk bestaat de voormalige bank uit vier gebouwen, die door de jaren heen aan elkaar zijn gegroeid. Het oudste gedeelte, uit 1936-1937, is een bankgebouw van baksteen en beton met een conciërgewoning. Op die hoek komt de ingang van het hotel. 

Daarachter, waar vroeger de loketruimte was, komen twee restaurants. In het grootste daarvan kunnen zo’n 120 mensen terecht. De rij bankloketten is daarin verwerkt. Verder naar achter is de centrale hal. Op de begane grond komt ook een zwembad van anderhalve meter diep. 

Sauna in een bankkluis 

Beneden in de deels met marmer beklede kelder, waar de kluizen waren, komen wellnessruimtes en sauna’s. Op de eerste verdieping is een orangerie ingetekend met veel glas. 

De hotelkamers zijn hogerop in het gebouw, vanaf de derde verdieping en hoger. De acht opvallendste hotelkamers zitten op de zevende verdieping, in de koepel, en kijken rondom naar de stad. Bovenin die koepel komt een zaal.

Overigens wordt niet het complete gebouw hotel. Een deel blijft kantoorruimte. De verbouwing wordt gedaan door Dijkstra Draisma, Adema Architecten tekent de nieuwe binnenkant van het gebouw. Oplevering is voorzien voor het eerste kwartaal van 2023, met het project is een bedrag van zo'n €7 miljoen gemoeid. 

Tweede in de stad 

Dit nieuwe hotel wordt het tweede van Westcord in Leeuwarden. In 2011 opende al het 143 kamers tellende Westcord WTC. In totaal heeft Westcord 18 hotels.