Grondlegger Van der Valk-concern Arie van der Valk (94) overleden

Grondlegger Van der Valk-concern Arie van der Valk (94) overleden

Arie van der Valk (94) is donderdag in Voorschoten overleden. Dat is vrijdag bekendgemaakt door een communicatiebureau namens zijn familie. Hij was met zijn broer Gerrit grondlegger van het huidige Van der Valk-concern.

Het Van der Valk-concern vindt zijn oorsprong in De Gouden Leeuw in Voorschoten, een boerderij die de opa van Gerrit en Arie in 1862 kocht en waarvan hij een café maakte. Uiteindelijk werd dit het eerste hotel van Van der Valk. Het bestaat nog steeds. Inmiddels telt de keten ruim honderd hotels en restaurants. Gerrit overleed jaren geleden al, nu is ook Arie van der Valk overleden.

Arie van der Valk werd in 1929 geboren. In 1955 trouwde hij met Truus van Vliet, samen kregen zij tien kinderen.

Centrale inkoop

Arie kreeg kort na de Tweede Wereldoorlog de financiële leiding over het familiebedrijf en zette de centrale inkooporganisatie in Voorschoten op, een van de belangrijke pijlers van het concern, staat in de verklaring van de familie. 'Decennialang had hij de touwtjes stevig in handen als de pater familias. Zijn grote kracht was een bovenmatig talent voor cijfers en een gezond boerenverstand.'

Het concern groeide enorm, geeft de familie verder aan. 'Maar er waren ook hobbels zoals de ontvoering van Toos van der Valk in 1982 en de FIOD-affaire in 1994.' Toos, de vrouw van de in 2009 op 80-jarige leeftijd overleden Gerrit, werd in 1982 ontvoerd door Italianen. Zij kwam vrij na betaling van meer dan 12 miljoen gulden losgeld.

In 1994 viel de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) verschillende vestigingen van het concern binnen. Uiteindelijk mondde dit uit in een schikking, een navordering van 213 miljoen gulden, met de Belastingdienst.

Ondernemersgeest

'Zijn ondernemersgeest en drive is voor vele Valken nog steeds een inspirerend voorbeeld', staat in de verklaring van de familie. 'Mede onder zijn langdurige leiding is vanuit De Gouden Leeuw in Voorschoten het Van der Valk-familiebedrijf verder uitgebouwd. De familie is dankbaar voor zijn enorme bijdrage en stimulerende kracht.'

Zijn broer Gerrit overleed al in 2009. Arie van der Valk is op donderdag 11 januari 2024 overleden en wordt komende week in familiekring begraven.