Opening Riot in Amsterdam: restobar met branie waar de aardappel een hoofdrol speelt

Opening Riot in Amsterdam: restobar met branie waar de aardappel een hoofdrol speelt

Riot is een nieuwe restobar in Amsterdam en maakt deel uit van het Conscious Hotel Amsterdam City (The Tire Station). De aardappel komt hier in al haar glorie terug in de gerechten en de drankjes, zoals het huisbiertje, gemaakt met piepers.

De shared-dining Riot Restobar opende sinds kort de deuren en is gelegen aan de overgang van de Amstelveenseweg naar de Overtoom. 'Of je nu komt voor een uitgebreid diner of een informele borrel, in Riot ervaar je de echte Amsterdamse gezelligheid', vertelt Laura Estévez, general manager van Conscious Hotels. Het rauwe randje van de stad is ook terug te vinden in de naam van de zaak: Riot, een eerbetoon aan het Aardappeloproer uit de Eerste Wereldoorlog, waarbij Amsterdammers in opstand kwamen tegen voedseltekorten.

Creatieve gerechten en 80/20-principe

Bij Riot draait alles om het heruitvinden van de aardappel tot culinaire hoogstandjes. Naast klassiekers zoals aardappelkroketjes, biedt het menu ook creatieve gerechten zoals oeufs mayonaise met aardappelrouille en bieslook, en een croissant van aardappel met duxelles, tuinbonen, bundelzwam en walnoten. Maar ook zonder aardappel is er genoeg keuze, waarbij alle gerechten en drankjes worden bereid met biologische ingrediënten van lokale leveranciers. De keuken hanteert het 80/20-principe, wat betekent dat de chefs voornamelijk met groenten werken, met af en toe een uitstapje naar duurzame en lokale vis en vlees.

Mix van gasten

Riot is niet alleen geliefd bij Amsterdammers, maar trekt ook internationale gasten aan, die samen met de locals zorgen voor een levendige en diverse sfeer. Door de samenwerking met Conscious Hotel Amsterdam City (The Tire Station), biedt Riot zelfs de mogelijkheid om te overnachten na een gezellige avond tafelen of borrelen. Dit maakt de nieuwe hotspot de ideale locatie voor allerlei evenementen, van verjaardagsfeestjes tot zakelijke bijeenkomsten.

Interieur met vrouwelijk vormen

Het interieur van Riot ademt creativiteit en warmte, met vrouwelijke, ronde vormen als eerbetoon aan de feminiene kracht tijdens het Aardappeloproer. Het interieur van Riot bestaat voornamelijk uit gerecycled(e) of upcycled(e) meubilair en materialen, met speelse, ronde vormen, vrouwelijke details en kleurrijke graffiti. ‘In Riot komt alles samen tot een Amsterdamse restobar waar iedereen zich thuis voelt.’

Ontstaan van Riot Restobar

Laura Estévez, restaurant manager van Conscious Hotels, vertelt over het ontstaan van Riot: ‘Onze chef maakte een gerechtje met krokante aardappeltjes, labneh, zhug, knoflook en beurre noisette. Dit was zo ontzettend lekker dat ik begon te grappen over een restaurant waarbij deze krokante aardappel centraal zou staan. Tijdens dat gesprek herinnerde ik me ook dat mijn vriendin en kunstenares Roosje Verschoor een kunstwerk had gemaakt over het Aardappeloproer, een onbekend, maar inspirerend stukje Amsterdamse geschiedenis. Hieruit kwam uiteindelijk Riot voort.’