Geert Jan Vaartjes onthult naam nieuwste restaurant

Geert Jan Vaartjes onthult naam nieuwste restaurant
Foto-credits: marketingbureau Geen Saus/MJFilms

'Een Ode aan de unieke smaken die Fryslân rijk is.' Met een brede glimlach presenteerde chef Geert Jan Vaartjes donderdagmiddag de naam van zijn vierde zaak in 'zijn' geliefde Friesland. Restaurant Ode wordt de plek waar de Nieuwe Friese Keuken vanaf eind juni geproefd kan worden.

Na de successen van Oan Tafel en Grand Café Jan in Wergea en restaurant Proef | Lokaal in Hotel Abdij in Dokkum, wil Vaartjes het in Ode wederom helemaal anders doen. 'In Friesland zijn we doorgaans best wel nuchter, maar we kunnen echt trots zijn op wat hier gebeurt. Er valt culinair vreselijk veel te genieten in onze provincie. Naast een eigen taal, vlag en volkslied is de Friese keuken ook iets om absoluut trots op te zijn. In Ode schreeuwen we dit van de daken, niet letterlijk, maar wel op het bord.'

De Nieuwe Friese Keuken 

Bij Ode staat de het vakmanschap en de Nieuwe Friese Keuken centraal, de Friese vertaling van de principes van Dutch Cuisine. Chef Liudger van der Meer bedenkt de meest smaakvolle gerechten met ingrediënten uit de regio zoals rode bieten, pastinaak, vlierbes, paling en oesters van het Wad. Vaartjes: 'De technieken die Liudger erop toepast, maken het heel bijzonder. Hij toont lef in zijn combinaties en dat past bij Ode. We willen verrassen.'  

Van der Meer en zijn brigade zullen vanuit het hart van het restaurant de keuken runnen, waardoor een unieke verbinding tussen gast en chef ontstaat, een essentiële pijler voor Ode. 'De mooie producten die we uit Nederland en vaak zelfs uit onze streek kunnen halen, verdienen een podium. Hier heel dichtbij groeit mijn persoonlijke favoriet: het wâldbeantsje, die gasten ook zeker op het bord terug zullen zien in Ode, bijvoorbeeld gefermenteerd tot een miso', aldus van der Meer. 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de grote verbouwing van het 19e eeuwse beursgebouw aan de markt in Dokkum, waar Ode zich zal vestigen. Boven het restaurant komen luxe suites van Hotel Abdij. Interieurarchitect Interieurarchitect Jeroen Overmars (Dokkum) is verantwoordelijk voor de indeling en het interieurontwerp. Het moet in juni klaar zijn want de eerste boekingen voor Ode staan inmiddels gepland. 

Bekijk deze collectie

Conceptontwikkeling

Bij het starten, restylen of renoveren van een horecabedrijf heb je vaak wel een idee hoe het uiteindelijk moet worden. Maar hoe begin je? Hoe ontwikkel je een succesvol concept en waar moet je op letten bij de inrichting? In deze collectie tips en inspiratie voor ondernemers. Ook delen horecaondernemers hun ervaringen.