Van 28 augustus tot 12 september slaan Fundamental en wijnhandel Lolo Vins de handen ineen onder het motto ‘Vacation never ends’. In de pop-up wacht gasten een intieme dinerervaring, waar natuurwijnen en gerechten van zelf geplukte en lokaal geteelde ingrediënten elkaar versterken.
Vakantiegevoel
‘Iedereen komt weer langzaam terug van vakantie en we willen dat vrije zomergevoel van warme zonovergoten avonden aan de Mediterrane nog even vasthouden, met gerechten rechtstreeks uit de natuur’, aldus Merel Beelenkamp en Bastiaan Kalmeyer van Fundamental.
Fundamental, opgericht door Beelenkamp en Kalmeyer, staat bekend als een van de meest bijzondere eetervaringen van Rotterdam. Vanuit hun atelier in het Nieuwe Westen hosten ze kleinschalige chef’s table-diners, met menu’s die voortkomen uit de landschappen en seizoenen van ons eigen land.
Verhaal
‘We laten ons leiden door het ritme van de seizoenen en de landschappen om ons heen. Van zilte groenten van de kwelders tot kruiden uit de duinen en paddenstoelen uit het bos, elk gerecht vertelt iets over de plek waar we leven en brengt dat verhaal naar tafel’, vertelt Beelenkamp.
Voor Bistronomique Fantastique verlaten ze hun vertrouwde setting om hun signatuur tijdelijk neer te zetten in Het Industriegebouw. ‘In HIG zetten we onze stijl neer in een nieuwe context maar met dezelfde persoonlijke en nabije beleving aan tafel.’
De wijnselectie is in handen van Laurens Bagnalasta van Lolo Vins, natuurwijnimporteur sinds 2022. Zijn jonge bedrijf richt zich op wijnen zonder concessies: puur, eigenzinnig en rechtstreeks afkomstig van wijnmakers die hij persoonlijk bezoekt.
Voor Bistronomique Fantastique kiest hij flessen die naadloos aansluiten bij het menu van Fundamenta. Fris, levendig en soms een tikkeltje onvoorspelbaar. Bagnalasta: ‘Natuurwijn is altijd een weerspiegeling van de plek waar het vandaan komt. Elk jaar bezoek ik de wijnmakers zelf om hun werk en verhaal te leren kennen. Tijdens de pop-up ben ik aanwezig om die verhalen direct met de gasten te delen. Zo krijgt Bistronomique Fantastique een speels en persoonlijk karakter dat je in een regulier restaurant niet snel tegenkomt.’
Mix van functies
Dit jaar viert Het Industriegebouw zijn tienjarig bestaan in de huidige vorm. Met de pop-up laten directeuren Desiree van den Wittenboer en Eva Sharo opnieuw zien hoe uiteenlopende werelden elkaar hier weten te vinden.
‘Van ondernemers tot architecten en van innovatieve startups tot designstudio’s. Het monumentale pand weerspiegelt de mix van functies en mensen die Rotterdam zo eigen maakt. Door de hoge bezettingsgraad in ons bedrijfsverzamelgebouw is het bovendien bijzonder dat we nu een ruimte op de begane grond hebben die we tijdelijk mogen cureren met de meest toffe pop-up restaurants’,’ aldus de directie.
Bistronomique Fantastique is geopend op 28, 29 en 30 augustus en op 4, 5, 6, 11 en 12 september. In Het Industriegebouw, Goudsesingel 204, Rotterdam. Reserveren kan via de website of socials van Fundamental.