Per 1 september stopt oprichter en eigenaar Marco Spina met zijn restaurant en verkoopt de zaak aan de buurman : Dough Studio by Pizza Project.
Marco Spina is een bekende in de Amsterdamse horeca. Hij werkte als gastheer bij Italiaanse restaurants Bice en d’Antica in Amsterdam om in oktober 2016 zijn eigen restaurant PepeNero te starten in Amsterdam Oost. Dat werd, mede door de inspanningen en het bijzondere gastheerschap van Spina, een favoriet adres voor BN’ers.

Het restaurant had de eerste jaren de perfecte score bij The Fork en werd in 2018 door Het Italië Magazine verkozen tot beste Italiaanse restaurant van Nederland. ‘In die jaren hebben we ons ontwikkeld tot een restaurant waar we zo’n beetje alle dagen overboekt zijn geweest’, verklaart Spina. ‘Daardoor was ik zo’n dag en nacht bezig met het restaurant. Mijn telefoon stond niet stil met, vaak last minute, verzoeken voor een tafel.’
Kostenstijging niet doorberekenen aan gast
Geen moment rust en het feit dat ondernemen steeds moeilijker werd deed Spina besluiten het aanbod van de buren aan te nemen. ‘De kosten rijzen echt de pan uit de laatste jaren. Van energie tot de inkoop van ingrediënten, alles is extreem duur geworden. Zo kost een liter goede olijfolie inmiddels bijna het driedubbele ten opzichte van drie jaar geleden.'
'Daarbij is het aantrekken en vasthouden van personeel steeds lastiger geworden. Je bent continue aan het werven, nog even los van de enorme stijging van personeelskosten. Dat willen en kunnen we niet allemaal aan de gast doorberekenen. Dat alles deed mij besluiten om de zaak te verkopen aan de buren, Dough Studio by Pizzaproject.’
Enoteca by Dough Studio
De andere vestiging PepeNero Cucina, in 2019 gestart samen met chef Daniele Lauritano, is al sinds 2023 eigendom van Lauritano alleen en blijft buiten de verkoop. Dough Studio by Pizzaproject neemt dus alleen het pand in Oost over, de naam en telefoonnummer blijven bij Spina. Na een grondige verbouwing gaat het bedrijf, met nog twee pizzeria’s in Amsterdam, daar een enoteca met Italiaanse hapjes vestigen.
Iedereen is VIP
‘PepeNero Cucina op Java-eiland blijft gewoon de naam houden en geopend. Nogmaals een nieuwe zaak beginnen zal ik niet zo snel meer doen. Maar de branche blijft wel trekken en ik heb een mooie database van gasten opgebouwd’, zo stelt Spina, kloppend op zijn telefoon.
‘Niet alleen VIP’s maar de nummers alle vaste gasten. Ik behandel altijd iedereen als VIP. Het maakt ze niet zoveel uit waar het restaurant is. Zolang Mario er maar is’, stelt Spina. ‘Het zou maar zo kunnen dat ik ergens dit najaar weer ga werken. Maar dan niet meer 24/7, maar gewoon vier avonden in loondienst. Ik vind het vak geweldig, maar wil nu normale werktijden met tijd voor mijn gezin.’