Deze aandacht voor de Aziatische horeca is nodig, omdat het Ministerie van SZW de specifieke functie-eisen voor Aziatische koks heeft geschrapt. Hierdoor mogen restaurants bij het werven van koks geen ervaring, vakkennis of kennis van de Aziatische eetcultuur meer eisen.
Volgens SZW kan iedere kok – zelfs iemand die bijvoorbeeld pizzabakker is – binnen 3 tot 6 maanden worden opgeleid tot specialist in de Aziatische keuken. Het gevolg van het schrappen van de specifieke functie-eisen is dat 65% van de ondernemers overweegt zijn zaak te verkopen en bij 75% van de ondernemers is sprake van een significante omzetdaling.
Wokakkoord
In 2014 bereikten de Aziatische horeca met toenmalig SZW-minister Lodewijk Asscher het zogeheten Wokakkoord. Sinds 1 juli 2024 zijn de specifieke functie-eisen voor de Aziatische koks eenzijdig door SZW geschrapt, ondanks de wettelijke verankering door de Eerste Kamer. Dit beleid heeft grote gevolgen: Het wordt vrijwel onmogelijk om koks uit Azië naar Nederland te halen.
Veel Aziatische koks, die al twee jaar of langer in Nederland werken, krijgen geen verlenging van hun werkvergunning en dreigen te moeten vertrekken, terwijl restaurants hen hard nodig hebben. Deze maatregelen zijn volgens de sector ongegrond en ondermijnen de kwaliteit en authenticiteit van de Aziatische keuken. Zonder gespecialiseerde koks dreigen authentieke recepten en smaken verloren te gaan.
Aanbieding pamflet en Aziatisch receptenboek
De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Thai Restaurant Association (TRA), Fine Eastern Restaurants (FER) en de South Asian Cuisine Association (SACA) zullen bij aanvang van het Commissiedebat een receptenboek en pamflet uitreiken aan de woordvoerders van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Over de Aziatische horeca
De ruim 5.000 Aziatische restaurants voorzien dagelijks honderdduizenden Nederlanders van een gezonde, smaakvolle en betaalbare maaltijd. Met een gezamenlijke omzet van €1,8 miljard en 40.000 werknemers levert de sector een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie.