Meer omzet horeca door hogere prijzen

Meer omzet horeca door hogere prijzen

De Nederlandse horeca heeft in het derde kwartaal 0,6 procent meer omzet behaald vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat komt echter volledig door hogere prijzen. Het volume kromp met 1,3 procent, de grootste volumedaling in twee jaar.

Hogere prijzen hebben ervoor gezorgd dat de horeca in Nederland in het derde kwartaal 0,6 procent meer omzet heeft behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ondank de grootste volumedaling (1,3 procent) in twee jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 29 november bekend heeft gemaakt.

Cafés zorgenkind

Vooral cafés hadden het moeilijk. Zij behaalden in het derde kwartaal 3,2 procent minder omzet. ‘Hiermee zet de omzetdaling door die in het tweede kwartaal van 2012 is ingezet, ‘zo stelt het CBS vast. Het volume kromp in het derde kwartaal met ruim 5 procent.

Omzetgroei in restaurants

De Nederlandse restaurants deden het met een omzetgroei van 2,6 procent beduidend beter dan de overige horecabranches. De prijzen stegen met 1,6 procent, het volume was ruim 1 procent hoger.

Hotels nog net in de plus

De omzet van de hotels was in het derde kwartaal 0,2 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste helft van 2012 bedroeg deze stijging nog ruim 3 procent.

Bron: ANP