Aantal restaurants met biologisch keurmerk neemt toe

Aantal restaurants met biologisch keurmerk neemt toe

Biologisch is een trend die al enige tijd aanwezig is, maar intussen neemt ook het aantal restaurants dat volledig biologisch werkt en er zelfs een keurmerk voor ontvangt. Eén van die restaurants, De Veldkeuken uit Culemborg, gaf twee dagen een kookdemonstratie op de Horecava in samenwerking met Puur uit Eten en Misset Horeca.

René van der Veer en Juliette Borggreve koken in hun twee zaken in Bunnik en Culemborg volledig biologisch en vaak ook fairtrade. ‘Om aan te tonen dat we ook echt duurzaam zijn en niet alleen een mooi verhal houden, hebben we een SKAL certificering aangevraagd’, legt Van der Veer uit. ‘Er zijn nog maar een paar restaurants in Nederland met dit keurmerk.’

Eerder deze week kreeg Bolenuis op de Horecava als eerste restaurant in Nederland de Green Key voor restaurants uitgereikt. Met de introductie van dit keurmerk en de aandacht voor de SKAL certificering, gaat het aantal restaurants met een durzaam keurmerk toenemen.

De Veldkeuken is, naast gecertificeerd, ook het Puurste Restaurant van Nederland 2013, een titel die is verbonden aan de Puur Restaurantweek en de duurzame restaurantgids Puur uit Eten. Ook deze titel danken ze aan hun biologische en fairtrade gerechten.

‘Wij zien onszelf wel als ambassadeurs  van volledig biologisch koken. We krijgen ook veel collega’s over de vloer met vragen en spreken veel restaurateurs via Slow Food, waar we bij aangesloten zijn. We moeten alleen oppassen geen halve consultants te worden, we willen toch vooral koken en op die manier de boodschap uitdragen.’

Die boodschap brachten de twee op de beursvloer over door op woensdag en donderdag een kookdemonstratie van een uur te geven in de demokeuken op Puur, in samenwerking met Puur uit Eten en Misset Horeca. De Veldkeuken bereidde daar een viertal gerechten van volledig biologische of fairtrade producten.