‘Zelfstandig werkende Chinese koks zijn geen aardbeienplukkers die je van de ene op de andere dag kunt vervangen. De Chinese keuken verschilt qua kookmethode, snijtechniek en ingrediënten enorm van de Westerse keuken. Daarbij speelt gevoel voor timing een essentiële rol’, laat Frank Chan van VCHO weten.
Chan vervolgt: ‘Het UWV denkt nu dat een Nederlandse werkzoekende kok met een interne begeleiding binnen enkele maanden als een zelfstandig werkende kok in de Chinese keuken kan functioneren. Een fabeltje, dat kan natuurlijk niet.’
Volgens Chan schaadt de opstelling van het UWV de Chinese keuken ernstig. VCHO stelt dat het plan om werkzoekende Nederlandse koks te verplichten te gaan werken in de Chinese keuken gedoemd is te mislukken.
VCHO ziet meer in het idee om in samenwerking met ROC’s een gedegen Aziatische koksopleiding te starten, zodat Chinese restaurants op middenlange termijn ook professioneel gekwalificeerde en opgeleide Nederlandse koks kunnen werven. Tot die tijd moet het volgens VCHO voor Chinese restauranthouders mogelijk blijven om koks uit China over te laten komen.