Soenil Bahadoer kiest lekkerste varkensvleesgerecht

Soenil Bahadoer kiest lekkerste varkensvleesgerecht

Het gerecht 'Varkensnek, buikspek, varkenspoot en kaantje' van chef Paul Kappé van restaurant Monarh uit Tilburg is door tweesterrenchef Soenil Bahadoer van de Lindehof in Nuenen verkozen tot Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland.

Paul Kappé opent vrijdag 5 december zijn restaurant Monarh in het voormalig missiehuis van de 'Heilige Harten' in Tilburg. Nu al serveert zijn zaak het Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland. Aan de wedstrijd deden 13 toprestaurants uit heel Nederland mee, waaronder Restaurant Brienen aan de Maas uit Well (Limburg), 't Korensant uit Molenrij (Groningen), Dorset uit Borne (Overijssel), Tante Kee uit Kaag (Zuid-Holland) en Bloemenbeek uit De Lutte (Overijssel).

Zij deden mee met gerechten waarin de bekende en minder bekende onderdelen van het varken het hoofdbestanddeel zijn. De deelnemende koks lieten met hun deelname zien dat varkensvlees absoluut niet misstaat op de kaart van toprestaurants.

Varkensnek, buikspek en varkenspoot

Paul Kappé maakte het volgend gerecht: hij stoofde en bakte vlees uit de varkensnek, pekelde en pocheerde buikspek van het varken en kookte en bakte varkenspoot. Van de huid van de varkenspoot maakte hij kaantje. Het gerecht serveerde Paul Kappé met een crème van wortel van de barbecue, een structuur van wortel met gember en ras hanout en een jus met wortel. Kappé werkte voor zijn komst naar Monarh bij Restaurant Sjieque in Tilburg.

Bijzondere smaak en beleving

De jury waardeerde het gerecht met het hoogste aantal punten vanwege de bijzondere smaak en beleving. Vooral het gebruik van de verschillende onderdelen van het varken en het subtiel gebruik van specerijen, sprak de jury aan.

Hanos Eindhoven
De finale van Het Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland vond plaats op 29 november in het Culinair Theater van Hanos in Eindhoven.