KHN tegen verder verhogen leges Maastricht

KHN tegen verder verhogen leges Maastricht

De door Maastricht aangekondigde legesverhoging van tien procent voor de horeca en openbare ruimte vindt KHN buiten proportie. De prijzen van vergunningen liggen in Maastricht ver boven het landelijk gemiddelde, stelt Koninklijk Horeca Nederland.

Zo kost een gebruiksvergunning landelijk gemiddeld 664 euro, maar in Maastricht 1697 euro. Een drank- en horecavergunning kost landelijk 221 euro en in Maastricht 409 euro. De precarioafdracht per vijftig vierkante meter bedraagt landelijk gemiddeld 1600 euro, maar in Maastricht ruim 6000 euro. Indien een zaak een nieuwe bedrijfsleider krijgt, kost overschrijving op een andere naam landelijk 123 euro en in Maastricht 351 euro.

Prijsstijging voor horeca nodig

Het gemeentebestuur noemt de voorgestelde prijsstijging nodig om op termijn kostendekkend te kunnen werken. De tarieven worden jaarlijks met tien procent verhoogd totdat kostendekkend wordt gewerkt. Volgens het gemeentebestuur blijkt uit onderzoek naar tarieven bij vergelijkbare gemeenten dat ‘Maastricht in het algemeen juist aan de goedkope kant zit’.