Turkse cafébaas vreest wraak

Turkse cafébaas vreest wraak

De Turkse café-eigenaar Sener Koçer, die onlangs aangifte van discriminatie heeft gedaan tegen enkele omwonenden van zijn café in Oud-Beijerland, voelt zich nu slachtoffer van een wraakactie van de lokale politieke partij Bint.

Die partij onderzoekt of ex coffeeshophouder Koçer alsnog uit het dorp kan worden geweerd. Koçer vermoedt dat de partij zich wil wreken, omdat door zijn toedoen de dochter van Bint-wethouder Van Hemert negen jaar geleden is opgepakt wegens handel in harddrugs.

Bint en Koçer hebben samen een opvallend verleden, schrijft het AD. De lokale partij is altijd fel tegen het gedogen van coffeeshops geweest en heeft er in 2000 mede voor gezorgd dat alle drugsverkooppunten in het dorp zijn gesloten, waaronder die van Koçer.

Later dat jaar bracht Koçer een videoband naar de politie, waarop te zien was dat de dochter van Bint-wethouder Annettie van Hemert drugs dealde vanuit huis. Die video, gemaakt door een geheime camera, vormde belangrijk bewijs tijdens de rechtszaak. De destijds 20-jarige dochter van de wethouder werd tot 158 uur dienstverlening veroordeeld.

'Drugsdealer'

Bint, die Koçer op haar website consequent ‘drugsdealer’ noemt, wil nu onderzoeken of de zogenaamde Bibob-procedure goed is uitgevoerd. In deze procedure wordt onder meer gekeken naar het strafblad van een ondernemer en of de ondernemer crimineel geld gebruikt.

‘Bint wil gewoon wraak nemen omdat ik de dochter van Van Hemert heb ontmaskerd’, reageert Koçer. Volgens de café- annex snackbareigenaar heeft hij niets meer met drugs te maken. ‘Bint is begonnen als anti-drugspartij, maar zijn ze nu soms ook tegen de verkoop van roti?’

Justitieel onderzoek

Van Hemert laat weten dat ze het heel vervelend vindt dat de situatie van negen jaar geleden weer wordt opgerakeld. Ook stelt ze dat het onderzoek een initiatief is van de Bint-fractie en dat zij er geen behoefte aan heeft in verband gebracht te worden met Koçer.

Burgemeester Klaas Tigelaar, onder wiens bevoegdheid de Bibob-procedure valt, zegt dat de uitkomst van een zorgvuldig justitieel onderzoek was dat er geen gronden waren om Koçer een exploitatievergunning voor zijn café en snackbar te weigeren.

Wethouder Van Hemert heeft geen bemoeienis gehad met het onderzoek, zegt Tigelaar. ‘Er is niet op de persoon gespeeld. Wij kijken als gemeente naar de leefbaarheid van de wijk waarin het café van Koçer staat.’