Koffie Top 100 2013: The Village bovenaan

Koffie Top 100 2013: The Village bovenaan

The Village Coffee & Music in Utrecht is de beste koffiezaak van Nederland. Het bedrijf van Lennaert Meijboom en Angelo van de Weerd voert dit jaar de Misset Koffie Top 100 aan. Dat is maandagavond bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Top 100.

De hoofdjury was unaniem over de positie van The Village: alle vijf wezen ze het Utrechtse bedrijf aan als beste. The Village neemt daarmee de titel over van de winnaar 2012: De Koffie Salon in Amsterdam. Nummer twee is Vienna Konditorei in Den Haag, plaats drie is voor IJspressi in Almere.

Jonge generatie

'Het is fantastisch om te zien dat de kwaliteit van koffie in Nederlandse horeca toeneemt', aldus Martine Zuil, hoofdredacteur van Misset Horeca. 'Dat laat vooral een bedrijf als The Village zien, een terechte winnaar. De beste vijf bedrijven in de lijst zijn allemaal pas enkele jaren open, de jonge generatie barista's is aan zet.'

Alles klopt bij The Village: hun stijl is rauw en authentiek, het personeel gastvrij en technisch vakkundig. En uiteraard werden de beste koffies bereid die de jury proefde. Naast een oogstrelende latte art op de cappuccino van barista Rob Kerkhoff, tweede op het laatste NK Latte Art, oogste ook de espresso die Martijn Zwart presenteert lof: een crema uit het boekje met een prachtig glanzend tijgervel, zacht in de mond, uitgebalanceerd van smaak met een lange afdronk waarin sinaasappelzest bovenkomt.

100 procent raw & vintage

The Village is een exponent van de Nieuw-Ruig stroming in koffieland. Betonnen vloer, vintage meubels en ruwe materialen in de winkel, de barista's bebaard en volgetatoeëerd. 'Ze zijn 100 procent raw & vintage, en het plaatje klopt', zegt horecaconceptontwikkelaar en hoofdjurylid Ronald Huiskamp. 'En ze zetten heel goede koffies. Eigenaren Angelo van de Weerd en Lennaert Meijboom hebben met The Village goud in handen.'

Van de Weerd kreeg maandagavond in Boerderij Mereveld bij Utrecht de oorkonde en de bijbehorende bloemen uitgereikt van Martine Zuil en dagvoorzitter Harm Edens. The Village was ook nog eens de hoogste nieuwe binnenkomer in de Misset Koffie Top 100 2013: vanuit het niets naar één.

Bekijk hier een fotoreportage van The Village Coffee & Music.