Twist om naamgenoten café Hoppe geschikt

Twist om naamgenoten café Hoppe geschikt

Café Hoppe in Amsterdam ziet af van een kort geding tegen Hoppe Utrecht. Dat laat ondernemer Pepijn Zonneveld weten. Met dat café is een schikking getroffen, die inhoudt dat het Utrechtse bedrijf de naam verandert. Over stappen tegen een Bredaas café dat ook Hoppe heet, beraadt Zonneveld zich nog.

De naam Hoppe voor een café is beschermd en mag dus niet door anderen dan het Amsterdamse bedrijf gebruikt worden. Toen in Utrecht recent een café-restaurant met dezelfde naam opende, liet Zonneveld weten dat met een kortgeding aan te willen vechten.

Breda

Naar aanleiding van die zaak bleek dat ook een café in Breda dezelfde naam droeg. Ook daar ging een brief van Zonnevelds advocaat heen. Ondernemer Bert Audenaerde was in eerste instantie niet van plan de naam te wijzigen, maar doet dat onder dreiging van een rechtzaak toch. Vanaf 5 oktober heet Hoppe in Breda Hoppekee, meldt Breda Vandaag.

Alleen mag die naam ook niet, laat Zonneveld weten. 'Alles met "Hoppe" erin, is beschermd. Ook Hoppekee valt daaronder. Huppekee of Hoppakee zou wel mogen.' Hij is zich met zijn advocaat nog aan het beraden hoe hier op wordt gereageerd, maar waarschijnlijk kan Audenaerde nog een brief tegemoet zien. De weg naar een kort geding ligt hier nog open.

Hoe de Utrechtse zaak aan de Ganzenmarkt gaat heten, is nog niet bekend, laat een medewerker van Hoppe Utrecht weten. Ook wanneer de naam wordt gewijzigd weet zij nog niet. 'Binnenkort. In de schikking is geen termijn opgenomen.'

Niet om geld

In die schikking is wel opgenomen dat Hoppe Utrecht de advocaatkosten van Zonneveld moet vergoeden. 'Maar', zegt deze, 'het gaat me niet om het geld. Het gaat me puur om de naam, en we zijn er uiteindelijk in goed overleg uitgekomen.'

Café Hoppe was in 2013 de nummer één in de Misset Café Top 100.