Dat is tijdens de IJsvak 2009 in het IJscentrum in Wageningen bekendgemaakt.
Opdracht bij de Gouden IJsspaten was het bereiden van chocolade-ijs op melkbasis naar eigen receptuur op de locatie van het ijscentrum. Dit is voor het eerst sinds bijna 10 jaar dat dit onderdeel op de wedstrijddag zelf wordt gerealiseerd. Het ijs werd door een vakbekwame proefjury beoordeeld op smaak, kleur, geur en structuur. De Gouden IJsspatel werd gewonnen door John van der Pas van Passie uit Horst. Van der Pas ontving de prijs uit handen van meester-ijsbereider Arco Kruit.
Bij de wedstrijd om de Gouden IJscreatie was de opdracht om in 8 minuten vier identieke ijscreaties te maken, bestaande uit minimaal drie ijssoorten. Eén ijssoort diende in ieder geval chocolade-ijs op melkbasis te zijn. Peter ter Laak van Van der Poel ijs uit Hengelo wist deze prestigieuze prijs in de wacht te slepen met de creatie ijsssalade.
Voor de sectorvoorzitter Jos van Alphen van de sector Fastservice van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stonden de wedstrijden vooral in het teken van saamhorigheid. 'Ongelofelijke ijsfreaks aan het werk, die onder toeziend oog van professionals strijden. Geweldig om te zien wat er mogelijk is met ijs', aldus Van Alphen.
De IJsvak wordt jaarlijks ter voorbereiding op het nieuwe ijsseizoen georganiseerd door het IJscentrum Wageningen en de sector Fastservice van Koninklijke Horeca Nederland. Dit jaar voor de vijftiende keer.
Uitslag Gouden IJsspatel
1. John van der Pas, Passie uit Horst
2. Paul Wilderink, IJssalon Eet'alage uit Haaksbergen
3. Carolien Kooij, IJssalon De Hoop uit Blaricum
Uitslag Gouden IJscreatie
1. Peter ter Laak, Van der Poel ijs uit Hengelo
2. Marjo Janssen, IJssalon Florence uit Nederweert
3. Ruud Schelbergen, IJssalon Clevers uit Overloon