Cafetariahouder spant kort geding aan tegen gemeente

Cafetariahouder spant kort geding aan tegen gemeente

Cafetariahouder Roger Schuller spant een kort geding aan tegen de gemeente Zoetermeer. Hij wil onder meer een vergoeding omdat zijn cafetaria moet wijken voor de bouw van een fietsbrug.

Cafetaria De Mazzel van Roger Schuller in Zoetermeer moet, vanwege de bouw van een fietsbrug, uiterlijk 31 augustus wijken van de locatie waar het bedrijf al 29 jaar staat. Via een kort geding dat eind augustus dient, hoopt hij duidelijkheid te krijgen over wat zijn rechten zijn. Daarnaast wil hij een verhuisvergoeding en hij hoopt nog wat extra tijd te krijgen.

In 2007 kreeg Schuller bericht dat hij eind 2008 weg moest. De ondernemer kreeg toen ook ineens te horen dat zijn uit ommuurde units bestaande bedrijf er al jaren illegaal staat, zonder de vereiste bouwvergunning. Het bedrijf zou al die tijd zijn gedoogd, hoewel het niet in het bestemmingsplan past. ‘Waarom kreeg ik dan steeds weer een standplaatsvergunning?’, vraagt Schuller zich af. Uiteindelijk kreeg hij respijt tot februari 2011 en dat werd verlengd tot 31 augustus, maar nu moet het bedrijf echt wijken.

Compensatie

Volgens een gemeentewoordvoerder is Schuller uit op een compensatie-vergoeding. ‘Die is niet van toepassing, omdat hij illegaal staat.’ De gemeente heeft hem een stuk grond in de nabijheid van zijn bedrijf aangeboden met een optie tot 31 augustus. ‘We hebben hem al vaker locaties aangeboden. Ze waren of niet geschikt of ze waren te duur’, zegt de woordvoerder.

Ondernemer wil garanties van gemeente

Schuller wil op het aangeboden stuk grond, waarop hij een optie heeft, wel bouwen maar wil bepaalde garanties en een verhuisvergoeding. ‘Ik wil zekerheid dat de vergunning die ik dan moet aanvragen niet wordt afgewezen. Bovendien lijkt het me, na 29 jaar, dat een vergoeding op zijn plaats is. Ik moet op een nieuwe locatie flink investeren.’

Hij heeft zijn hoop gevestigd op het kort geding waarvan de datum nog niet bekend is. ‘Daar worden mijn rechten duidelijk.’