Lumière Maastricht
Na twee jaar schrijven komt er een einde aan de columns van Martijn Veen voor Misset Horeca. De gepokte en gemazelde horecaman hangt zijn bokshandschoenen echter niet aan de wilgen, zo schrijft hij in zijn afscheidscolumn: 'Vergeet u niet als u dit artikel leest of laat lezen even €0,50 over te maken aan de auteur?'
In zijn eerste column van het jaar blikt Martijn Veen vooruit op wat de horeca volgens hem te wachten staat. Van zonnepanasols tot drones: 'Maar boven alles houden we lol in ons vak.'
Enige tijd geleden ben ik naar een ondernemersseminar geweest waar Mo Gawdat sprak over zijn boek 'De logica van geluk' Geluk wordt vaak beschreven als een zaak van het hart. Toch werkt het hoofd niet alleen maar tegen. Volgens Gawdat zit er zelfs een logica achter. In zijn boek laat hij zien welke illusies en waarheden ons in het dagelijks leven beïnvloeden. Een mooi voorbeeld vond ik zijn stelling 'kijk niet omhoog maar kijk omlaag'. Ofwel, het gaat er niet om wat je niet hebt (omhoog) maar kijk eens wat je wel hebt. (omlaag).
Een horecaondernemer die uitbreidt raakt in conflict met zijn bovenbuurman. Die had bedongen dat er alleen een restaurant in het pand onder hem mocht komen. 'Maar wat is -wettelijk gezien- dan precies een restaurant?', vraagt columnist Martijn Veen zich af.
Martijn Veen 'is niet zo van de betutteling'. Naar zijn idee zijn we allemaal slim genoeg in dit land om zelf te bepalen wat goed of minder goed voor ons is. Maar sinds de cursus voedingsleer van zijn vrouw, kijkt hij wel anders naar biologisch en ziet hij kansen voor de horeca.
De detailhandel steekt een fortuin in het opleiden van personeel met betrekking tot klantvriendelijkheid en service. 'Maar wellicht moeten ze eerst gewoon een jaartje meelopen in de horeca', betoogt Martijn Veen.
Columnist Martijn Veen kan er met zijn hoofd niet meer bij. Uitlokking door gemeentes door BOA's op pad te sturen met 'lokeenden' die wél ouder zijn dan 18. 'Maar als er door omstandigheden niet om legitimatie wordt gevraagd, volgt tóch een boete van €1360.' Twee praktijkvoorbeelden die 'te gek voor woorden zijn.'
Anno nu draait veel om social media. Het is dus van belang de juiste partners te kiezen. Recensies zijn daarbij onontbeerlijk. Martijn Veen geeft tips.
De verhoging van de alcoholleeftijd, loktieners, het verbod op rookruimtes. De consequenties van de betutteling in de horeca gaan ten koste van een volledige generatie, betoogt columnist Martijn Veen.
Er is in Nederland een enorme behoefte aan initiatieven voor ouderen in de horeca', betoogt Martijn Veen in zijn nieuwe column. Een gigantische doelgroep die makkelijk naast de reguliere business ingepast kan worden. Denk bijvoorbeeld aan 'open ouderentafel', om bijvoorbeeld 17.00 uur of warme maaltijdservice aan huis. Deze oudere jongeren hebben vaak genoeg te besteden en zijn ook reuze dankbaar