nieuws

Koffietest AD oordeelt snoeihard

Café

De kwaliteit van een kop cappuccino in de Nederlandse horeca is dramatisch. Deze schokkende conclusie trekt het Algemeen Dagblad in de vijfde Nationale Koffietest. Het testteam is verbijsterd over de belabberde cappuccino’s die het voorgeschoteld kreeg en laat geen spaan heel van de geteste koffies. Alleen in Enkhuizen kan de vlag uit.

Koffietest AD oordeelt snoeihard

‘Ik schatte van tevoren in dat er het een en ander te verbeteren zou zijn. Maar dat uiteindelijk op slechts vier van de zestig adressen de cappuccino een voldoende krijgt, is onthutsend’. Dat zegt een verbouwereerde keurmeester Barend Boot in zijn conclusie na de vijfde Nationale Koffietest van het AD.

Euro’s pakken

Volgens het testteam is er iets goed mis met de kwaliteit van de koffie in de Nederlandse horeca. ‘Als het om koffie gaat, blijkt de gemiddelde uitbater wel graag de euro’s uit de portemonnee van de consument te willen trekken, maar daar stelt hij in veel gevallen maar weinig tegenover’, aldus het snoeiharde oordeel van het testteam.

Latte Art-topper

Winnaar van de Nationale Koffietest 2006 is Grand Café van Bleiswijk in Enhuizen. De zaak, met Latte Art-topper Michel Buis, kreeg voor de koffie een 7,5 en voor de cappuccino een 8,5 als rapportcijfer. Volgens het juryrapport is de cappuccino ‘een plaatje’ in Grand Café van Bleiswijk.

Barista-kampioen

Tweede in de test is Café De Blonde Pater in Nijmegen. Dit café kreeg als rapportcijfer een zeven. Het café in Nijmegen herbergt de beste Barista van Nederland. Roos van Asten werd in april dit jaar Nederlands Kampioen Barista. Op de derde plaats in de AD test zien we Blanche Dael Coffeelovers uit Maastricht.

De top-5

 • 1. Grand Café van Bleiswijk (Enkhuizen)

 • 2. Café de Blonde Pater (Nijmegen)

 • 3. Blanche Dael Coffeelovers (Maastricht)

 • 4. Dende (Leiden)

 • 5. Lunchroom De Gulle Gaper (Ede)

  Zie ook:

  Uitslag AD Koffietest 2005

  Tip:

  Verbeter uw koffiekennis met onze gratis videoworkshop

 • Reageer op dit artikel