nieuws

Duncan Stutterheim stapt uit dancewereld

Café

Duncan Stutterheim stopt als CEO van SFX Europe en neemt afscheid van ID&T. De geestelijk vader van het dancebedrijf dat vorig jaar voor miljoenen werd overgenomen door het Amerikaanse SFX ‘is er klaar mee’. Stutterheim neemt vooralsnog eerst een jaar vrij.

Duncan Stutterheim stapt uit dancewereld
Duncan Stutterheim

Stutterheim (43) en zijn vrouw Lisca speelden al een paar jaar met het idee uit de dancewereld te stappen. Ze kregen steeds minder zin in de feesten die ze zelf organiseerden. ‘We voelden gewoon dat we eruit groeiden’, zegt Stutterheim in een interview met de Volkskrant. ‘Dat heeft met de veranderde muziek te maken. Ik heb altijd op de dansvloer gestaan. Nu doe ik dat niet meer.’

Stutterheim, ook wel ‘de Johan Cruijff van de dancewereld’, kon niet wennen aan zijn nieuwe rol binnen ID&T sinds het bedrijf werd overgenomen door het Amerikaanse SFX. ‘Ik ben ondernemer in hart en nieren, nu ben ik alweer twee jaar in loondienst. Ik kwam erachter dat dat heel andere koek is. Ik ben 80 procent van mijn tijd kwijt aan mensen aansturen, budgetten managen, vergaderen; maar daar ben ik helemaal niet zo goed in.’

Thunderdome

ID&T werd in 1992 opgericht door Stutterheim en zijn vrienden Irfan van Ewijk en Theo Lelie, die elkaar kennen uit Landsmeer en Amsterdam-Noord. Ze zaten bij elkaar op school en gingen naar dezelfde illegale feesten. ID&T organiseerde in het oprichtingsjaar het eerste dancefeest: The Final Exam in de Jaarbeurs in Utrecht.

Sensation en Mysteryland

Een paar maanden later was de eerste editie van Thunderdome, het immens populaire hardcorefeest dat in 2012 na tientallen succesvolle edities voor het laatst werd gehouden in de Amsterdam RAI. Andere succesvolle evenementen uit de koker van ID&T zijn Sensation, Mysteryland, Tomorrowland, Dirty Dutch en Welcome to the Future, waarvan een aantal over de hele wereld wordt georganiseerd – van Zuid-Amerika tot Azië en Australië.

ID&T ging nog wel bijna ten onder aan de nevenactiviteiten die het bedrijf begon, zoals een radiostation (Slam!) en horecabedrijven (o.m. Bloomingdale in Bloemendaal aan Zee en Mme Jeanette in Amsterdam). Een ingrijpende reorganisatie voorkwam een ondergang.

Wouter Tavecchio

Stutterheim zal op 4 juli afzwaaien, na de jubileumeditie van Sensation. De dancepionier neemt een jaar vrij om van zijn kinderen te genieten. Wouter Tavecchio zal samen met anderen de dagelijkse leiding van ID&T op zich nemen. De functie van CEO SFX Europa vervalt met het vertrek van Stutterheim.

Reageer op dit artikel