nieuws

Bier aan Tafel: tweede kookboek biersommelier Bergström

Café 1169

Met zijn tweede boek ‘Bier aan Tafel’, wil biersommelier Arvid Bergström zijn favoriete drank als maaltijdbegeleider op de kaart zetten. De voormalig chef-kok ontwikkelde 53 gerechten en maakte 101 combinaties met 98 bieren. Dinsdag 6 juni presenteerde hij het boek in zijn eigen stad, Den Haag.

Bier aan Tafel: tweede kookboek biersommelier Bergström
Arvid Bergström

Bier aan Tafel is het tweede boek van biersommelier Arvid Bergström. En waar de voormalig chef-kok in zijn eerste boek -Proef Bier- ‘36 smaakvolle gerechten met 36 heerlijke bieren’ publiceerde, komt hij nu met 98 bieren, 53 gerechten en 101 combinaties. ‘Bij de meeste recepten wordt een tweede bier gekozen, met tips hoe je het gerecht eenvoudig kunt aanpassen aan deze andere bierkeuze’, vertelt Bergström, die zelf ook verantwoordelijk is voor alle gerechten.

Bier per seizoen

Het boek heeft haar titel niet voor niks meegekregen, vertelt Bergström. ‘Ik wil dat het een vaste plek aan tafel krijgt, net zoals wijn dat altijd al heeft. Bier is namelijk veel veelzijdiger; zoet, zuur, bitter, zout en umami.’ Om het overzichtelijker te maken is het boek opgedeeld in vier seizoenen. Binnen elk seizoen biedt het boek voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en desserts.

Goed verkrijgbare bieren

98 lijkt moeilijk kiezen voor iemand met zoveel bierkennis als Bergström. ‘Klopt, maar ik kies uit brouwerijen waarvan ik Bier aan Tafel Arvid Bergströmweet dat ze constant kunnen brouwen. Het mag natuurlijk niet te veel fluctueren. Daarnaast moet het bier redelijk goed verkrijgbaar zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen moet het geen hele zoektocht worden.’

Wisselwerking tussen bier en gerecht

‘Het is uiteraard een wisselwerking’, antwoordt Bergström op de vraag of hij van het bier of van het gerecht uitgegaan is. ‘Maar in veruit de meeste gevallen heb ik gerechten gezocht bij een bier. Maar als ik nog een wintercombinatie nodig had, dan ben ik bijvoorbeeld gaan kijken naar zuurkool en welke bieren daarbij passen.’

Verkrijgbaarheid

Het zijn overigens niet 98 totaal verschillende bieren. ‘Zo heb ik twee weizeners, een Paulaner en een Erdinger. Maar de Paulaner is iets intenser, dus dan doe je meer boter in het gerecht.’ Bier aan Tafel is in eigen beheer uitgegeven en onder meer te verkrijgen via de site van Bergström zelf.