nieuws

Europese Commissie: ‘AB InBev heeft machtspositie misbruikt’

Café 2202

AB InBev heeft zijn machtspositie op de Belgische markt misbruikt om invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. De Europese Commissie heeft dat voorlopige oordeel donderdag bekendgemaakt. De brouwer krijgt nu de kans op de bezwaren in te gaan.

Europese Commissie: ‘AB InBev heeft machtspositie misbruikt’

AB InBev beperkt sinds 2009 de concurrentie door goedkopere invoer van zijn Jupiler- en Leffebier uit Nederland en Frankrijk naar België te belemmeren, aldus de Brusselse toezichthouder. Het bedrijf voert een ‘bewuste strategie’ om te beletten dat supermarkten en groothandelaren beide merken goedkoper inkopen in Nederland en Frankrijk en vervolgens invoeren in België. Zo is in Nederland de Franstalige tekst van de blikjes gehaald en in Frankrijk de Nederlandstalige tekst, om te vermijden dat ze worden verkocht in respectievelijk Franstalig en Nederlandstalig België.

België

‘Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren’, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). InBev laat in een reactie weten dat de verklaring van de commissie een ‘procedurele stap’ betreft in het vorig jaar juni gestarte onderzoek. ‘Het oordeel is geen finaal besluit’. Het bedrijf zegt constructief mee te werken met de Europese Commissie en het navolgen van de regels ‘zeer serieus’ te nemen. De brouwer vindt het niet gepast om nu meer commentaar te geven.

AB InBev is ook bekend van merken als Stella Artois, Budweiser en Corona. Het Leuvense bedrijf kwam in 2007 in opspraak vanwege verboden prijsafspraken met Heineken, Grolsch en Bavaria. Die drie brouwers kregen miljoenenboetes, maar AB InBev ontsprong de dans door het kartel te verklikken.

Meer over AB InBev

Reageer op dit artikel