nieuws

Maas gaat met Coffee Based koffieafval recyclen tot producten

Café 1220

Koffieleveranciers Maas en Coffee Based slaan de handen in één. Coffee Based gaat producten vervaardigen van koffieafval uit de koffieautomaten van Maas. Als eerste een notitieboekje, maar plannen voor trays en servies liggen klaar.

Maas gaat met Coffee Based koffieafval recyclen tot producten

Maas is marktleider op het gebied van koffievendingmachines en verzamelt hierdoor veel koffieafval. Het Rotterdamse Coffee Based heeft de kennis in huis om koffieafval om te zetten in producten. 

Dus slaan de twee bedrijven de handen in één. Het eerste gezamenlijke product is een notitieboekje met een kaft gemaakt van koffie en 100 procent gerecycled Cradle to Cradle papier. Het boekje is gemaakt van het koffieafval van precies één kop koffie.

In Nederland wordt jaarlijks ruim 120 miljoen kilo koffieafval geproduceerd dat grotendeels direct in de vuilnisbak belandt, terwijl het juist veel waardevolle stoffen bevat. 

Dankzij de samenwerking met Maas, dat voor een constante en grote aanvoer van koffieafval zorgt, kan Coffee Based haar productlijn uitbreiden met dienbladen, bakjes voor suikerzakjes en creamers en wellicht in de toekomst ook servies.

Maas wil duurzaam

Maas is al jaren actief om duurzamer te werken: veel van de machines en de bekers zijn recyclebaar. ‘Bij Maas werken wij er continue aan om een duurzame impact te creëren op het gebied van circulariteit’, zegt commercieel directeur Marlies van Lohuizen. ‘Wij streven ernaar om al onze producten in een continue cyclus te brengen.’

Lisanne Addink, medeoprichter van Coffee Based: ‘Wij willen de overgang naar een circulaire economie versnellen door koffieafval niet langer te verbranden, maar in te zetten als grondstof. De samenwerking met Maas geeft ons toegang tot de keten waarin deze reststroom ontstaat en verzameld kan worden. Het Coffee Based notebook is de start van een scala aan toepassingen. Veel producten die nu worden gemaakt van plastic kunnen wij produceren van koffieafval.’ 

Coffee Based is in 2015 als project gestart door Marjet de Jong, Lisanne Addink en Remco Addink van Upcyclebedrijf VerdraaidGoed. Al snel ontstond een samenwerking met Mark Slegers en Siemen Cox van RotterZwam. 

Sinds dit jaar werken zij gezamenlijk onder de bedrijfsnaam Coffee Based aan een methode om waardevolle bio-chemicaliën uit koffieafval te winnen en er bio-plastics van te maken. Coffee Based is actief in Nederland en ontwikkelt producten op basis van koffieafval. Coffee Based is ervan overtuigd dat koffieafval straks waardevoller is dan de kop koffie zelf. 

Reageer op dit artikel