nieuws

KHN stuurt brandbrief naar VWS over verbod rookruimtes in de horeca

Café 2982

Koninklijke Horeca Nederland heeft een brandbrief naar staatssecretaris Blokhuis van VWS gestuurd om haar zorgen te uiten over het verbod op rookruimten in de horeca. ‘We roepen de staatssecretaris met klem op om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad om de uitspraak van het Hof te laten vernietigen.’

KHN stuurt brandbrief naar VWS over verbod rookruimtes in de horeca

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent volgens KHN dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimtes in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. ‘Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid en het ondernemerschap van veel cafés en discotheken.’ KHN heeft twijfels bij de juridische juistheid van de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Onder andere omdat de rechtbank Den Haag in eerste instantie tot een volledig andere uitspraak kwam. De rechtbank heeft de vordering van Clean Air Nederland in 2016 juist afgewezen, omdat volgens de rechtbank het WHO-verdrag niet rechtstreeks geldt voor burgers in Nederland.

Lees ook: KHN teleurgesteld in verbod rookruimten

Schadeclaims om rookruimtes

Vanaf juli 2008 geldt een rookverbod in de Nederlandse horeca, met uitzondering van rookruimten. KHN: ‘Veel horecaondernemers hebben tienduizenden euro’s geïnvesteerd in rookruimtes. Er vanuitgaande dat zij konden vertrouwen op betrouwbare en bestendige wetgeving van de overheid. Deze investeringen zijn – als de uitspraak van het Hof klopt – niet alleen per direct waardeloos, maar daarnaast gaat dit cafés en discotheken (rokende) gasten en dus omzet kosten. Over compensatie is door het gerechtshof niets gezegd, maar veel leden vragen daar natuurlijk wel om. We verwachten dan ook dat er veel schadeclaims tegen de Staat zullen worden ingediend als de uitspraak van het Hof overeind blijft.’

Lees ook: ‘Verbod rookruimten doodsteek horeca’

Rokers letterlijk op straat

Verbod op rookruimtesKHN verwijst naar het uitgangspunt dat er niet mag worden gerookt in openbare gebouwen en in voor publiek toegankelijke ruimten. ‘Maar wij vinden het ook logisch dat horecaondernemers hun rokende gasten kunnen faciliteren in een aparte rookruimte. Wij willen namelijk dat iederéén welkom is in de Nederlandse horeca. Dus ook mensen die roken; toch zo’n 25 procent van de Nederlandse mensen van 18 jaar en ouder. Als rookruimten worden verboden, dan betekent dat niet alleen dat deze groep mensen letterlijk op straat staat om te roken, het zal bovendien mogelijk tot overlast in de openbare ruimte zorgen.’

Lees ook: Onderzoek verwacht desastreuze omzetdaling na verbod rookruimtes: 

‘Juridische toets hard nodig’

De uitspraak van het Hof heeft tot gevolg dat rookruimten in horeca-inrichtingen niet zijn toegestaan, maar laat rookruimten in kantoren en andere openbare gebouwen buiten schot. De uitspraak van het Hof, nog los van de vraag of die juridisch juist is, leidt dus tot rechtsongelijkheid. KHN: ‘Kortom: de belangen die op het spel staan, zijn groot. Het gaat ons niet alleen om enorme economische belangen van een grote groep horecaondernemers, maar ook om het feit dat wij gastvrij willen kunnen zijn voor mensen die roken. Daarom hebben wij een brandbrief naar de staatssecretaris van VWS gestuurd. Wat ons betreft moet de uitspraak van het gerechtshof worden getoetst door de Hoge Raad.’

Reageer op dit artikel