nieuws

Lex Wenneker wint opnieuw Dutch Barista Championship 2018

Café 2074

Voor de derde keer in vier jaar is Lex Wenneker de beste barista van Nederland. Met een superstrakke en goed verzorgde run wist hij de jury van het Dutch Barista Championship 2018 te overtuigen dat hij wederom de beste is.

Lex Wenneker wint opnieuw Dutch Barista Championship 2018
Foto: Sebastiaan Rozendaal

Nadat hij al in 2015 en 2016 de beste barista van Nederland was, heeft Lex Wenneker voor de derde keer het Dutch Barista Championship (DBC) 2018 gewonnen. Vorig jaar deed hij niet mee.

Met een superstrakke en goed verzorgde run wist hij de jury op het Amsterdam Coffee Festival te

Foto: Sebastiaan Rozendaal

overtuigen dat hij wederom de beste is. In de finale nam hij het op tegen vijf andere barista’s, waaronder de nummers één (Merijn Gijsbers) en twee (Dagmar Geerlings) van vorig jaar. Zij eindigden respectievelijk twee en drie.

De uitslag:

  1. Lex Wenneker – eigenaar Friedhats Coffee en kampioen van 2015 en 2016, waar hij op het WBC een 6e plek haalde.
  2. Merijn Gijsbers – titelhouder en eigenaar Het Koffiegenootschap
  3. Dagmar Geerlings – eigenaar Dagger Coffee, vorig jaar als 2e geëindigd achter Merijn Gijsbers
  4. Farrah Tan – eigenaar The Daily Grind
  5. Matthew Preston – barista bij The Hoxton
  6. Kai Yasuda – barista bij De Blonde Pater (winnaar Koffie Top 100 2015)

Bij het DBC krijgen deelnemers exact 15 minuten om vier identieke espresso’s, vier identieke melkdranken en vier identieke signature drinks te presenteren. Wennekers ‘sig’, die hij op deze foto uitschenkt, bestond uit espresso, gefementeerde lychee en lavendelextract. De ingrediënten maakte hij schuimig in een kidde met een N2-patroon. ‘Dat geeft heel mooi microfoam, vergelijkbaar met als je melk opschuimt voor cappuccino.’ 

Wenneker mag Nederland nu vertegenwoordigen op de World Barista Championships, die juni dit jaar in Nederland worden gehouden op World of Coffee. Bij zijn vorige optreden op het mondiale toneel behaalde Wenneker de finale en eindigde op een zeer verdienstelijke zesde, plaats.

Louis Claus Trofee

foto: Sebastiaan Rozendaal

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van de DBC werd traditiegetrouw de Louis Claus Trofee uitgereikt. Deze trofee is vernoemd naar koffiepioenier en oprichter van De Blonde Pater Louis Claus, die in 2010 overleed, en bedoeld als aanmoedigingsprijs voor een relatieve nieuwkomer in de scene. Dit jaar werd hij uitgereikt aan Farrah Tan.

Meer koffiewinnaars:

Reageer op dit artikel