Nederlands Kampioen Biersommelier 2018: Pepijn van der Waa

Nederlands Kampioen Biersommelier 2018: Pepijn van der Waa

Pepijn van der Waa uit Amsterdam is verkozen tot Nederlands eerste Kampioen Biersommelier 2018. Tweede werd Dennis Kort uit Eindhoven, gevolgd door Hubert Hecker uit Utrecht. Deze drie Biersommeliers gaan ons land in 2019 bij de WK Biersommeliers in Italië vertegenwoordigen.

Op 2 juli organiseerde het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) het eerste Nederlands Kampioenschap Biersommeliers bij Oproer Brouwerij te Utrecht. De 21 deelnemende gediplomeerde Biersommeliers konden dingen naar genoemde titel door hun kennis en vaardigheden in theorie en praktijk te laten toetsen.

Finalisten

Uitsluitend gediplomeerde biersommeliers uit Nederland konden meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. De deelnemers werden getest op het herkennen van smaakafwijkingen in bier, het herkennen van verschillende bierstijlen en hun theoretische kennis. ’s Middags werd het presentatievermogen van de finalisten door een vakjury beoordeeld. Pepijn van der Waa, Nederlands Kampioen Biersommelier’, mag met de winnaars van zilver en brons ons land gaan vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Italië in 2019.

De vakjury bestond onder andere uit Rianne Joosse (voorzitter Bierconsumentenvereniging PINT), Henri Reuchlin (mede-oprichter StiBON), Luc De Raedemaeker (organisator Dutch Beer Challenge en Brussels Beer Challenge) en Gerard van den Broek (meesterbrouwer Hertog Jan Brouwerij), en het aanwezige publiek.

Nederlands Gilde der Biersommeliers

Er zijn inmiddels meer dan 150 gediplomeerde Biersommeliers in Nederland, die sinds 2017 verenigd zijn in het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Elk jaar wordt deze groep groter. Over twee jaar zal het tweede nationale kampioenschap gehouden worden.

Bier is steeds meer geaccepteerd als volwaardige begeleider van eten. Van een volwassen bierkaart bij ’s lands beste restaurant De Librije, tot aan bier-snackcombinaties bij de lokale horeca op de hoek.