Vrees voor honderden besmettingen na corona-uitbraak in café Hillegom

Vrees voor honderden besmettingen na corona-uitbraak in café Hillegom
(c) Diederik van der Laan

De 23 mensen die het coronavirus opliepen in café De Kleine Beurs in Hillegom, hebben mogelijk 'enkele honderden' anderen besmet. 'Verontrustend', zo stelt directeur Sjaak de Gouw van de GGD Hollands Midden in radioprogramma Nieuws en Co.

Bij alle inwoners van de plaats die positief werden getest op corona is de GGD nagegaan waar ze zijn geweest. Daar kwam café De Kleine Beurs als gemeenschappelijke bron uit. Daarna werd nagegaan met wie ze de afgelopen dagen contact hebben gehad. 'Dat bleek toch wel verontrustend. Een aantal mensen hebben met lichte klachten doorgewerkt', aldus De Gouw. 'Dat zit in onze genen, dat we niet flauw zijn en gewoon gaan werken met een neusverhoudheid of kuchje. Maar in dit geval betekent het dat deze mensen heel veel nauwe contacten hebben. Want als mensen naar hun werk zijn geweest en daar met andere mensen in aanraking zijn geweest, moeten we die mensen allemaal volgen. En dan heb je het al gauw over een veelvoud van die 23.'

Hij vervolgt: 'Wie in een zorginstelling werkt of op een bedrijfsborrel is geweest, kan een hoop mensen besmet hebben. Als je het gemiddeld over tien tot vijftien mensen per patiënt hebt, dan hebben we het in totaal over enkele honderden besmettingen. Daarom zijn er regels. Laat je testen, ga niet naar je werk als je klachten hebt.'

Verzoek

De regionale GGD vraagt iedereen die afgelopen zaterdag, op 11 juli, het café heeft bezocht om thuis te blijven en contact met de GGD op te nemen. Dat moet voorkomen dat ze andere mensen kunnen besmetten.

Mensen die op een andere dag tussen woensdag 8 en donderdag 16 juli in het café De Kleine Beurs zijn geweest, krijgen het advies goed op hun gezondheid te letten.

Klachten

Ze moeten de komende twee weken in de gaten houden of ze verkouden worden, keelpijn krijgen, hoesten, kortademig worden, koorts krijgen of niets meer kunnen ruiken of proeven.

Als dat gebeurt, moeten ze binnenblijven en contact opnemen met de GGD. ‘Je blijft thuis en je hebt geen contact met anderen, totdat de testuitslag bekend is’, luidt de oproep van de GGD.

Als bezoekers van De Kleine Beurs over twee weken nog niet ziek zijn geworden, gelden voor hen weer de gebruikelijke richtlijnen die in heel Nederland gelden.