Horeca Alliantie: 'Fieldlabs wél in de planning'

Horeca Alliantie: 'Fieldlabs wél in de planning'

Fieldlabs, gedragstesten in de praktijk bij cafés, zitten nog wel degelijk in de planning. Er ontstond vorige week consternatie aan de talkshowtafel van Eva Jinek over de fieldlabs voor de horeca.

Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, vertelde bij Jinek aan tafel over de voorgenomen fieldlabs in haar stad. Utrecht wilde als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een met ook een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca coronaveilig weer open kan. In de uitzending bleek al dat het ministerie van economische zaken (EZK) dit plan afschoot.

Volgens het ministerie van Economische Zaken zijn proeven met restaurants ‘niet nodig’. ‘In de routekaart die het kabinet bekendmaakte, wordt al beschreven dat restaurants als eerste weer heropend kunnen worden als de epidemiologische situatie dat toestaat’, zegt de woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Fieldlabs voor de natte horeca zitten nog wél altijd in de pijplijn. Voor cafetariahouders zijn deze praktijknabootsingen van belang, omdat vooral in dorpen op het platteland nog veel gemengde café-cafetariabedrijven te vinden zijn.

Praktijktesten in maart

De algehele verwachting van de Horeca Alliantie, die hierover in gesprek is het EZK, is dat begin maart fieldlabs kunnen starten met een aantal cafés in Utrecht. Ook andere gemeentes hebben aangegeven aan de fieldlabs voor de natte horeca mee te willen werken. Doel is meer data te verkrijgen over de gedragingen van cafébezoekers, hun omgang met coronaregels en de effecten van hun gedrag. EZK heeft hiervoor een plan klaar liggen dat nog door twee andere ministerie goedgekeurd moet worden.