nieuws

Smokey Goodness wereldkampioen varkensroosteren

Catering

Het lijkt een grap, maar dat is het zeer zeker niet. Barbecuecateraar Smokey Goodness heeft tijdens het Wereldkampioenschap Varkensroosteren in Haapsalu Estonia de eerste plaats behaald.

Smokey Goodness wereldkampioen varkensroosteren

Smokey Goodness deed dat met de bereiding  van een heel varken boven houtgestookt vuur. De Nederlanders versloegen onder meer Rusland, Estland, Letland, Litouwen en Oekraïne.

Deelnemers kregen bij aanvang allen een varken van 45 kg. De manier van bereiding  – aan een spit, op een grill of in een gesloten barbecue – is naar eigen keuze. Het is verplicht om het varken in zijn geheel te bereiden op vuur van hout en houtskool.

Na de bereiding die veelal 12 uur in beslag neemt, leveren de deelnemers op een vaste tijd vier ‘blind boxes’ in, anonieme doosjes waarin een deel van de schouder, de filet en de ham op een bedje van sla liggen. Een internationale jury beoordeelt de anonieme inzendingen op uitstraling, malsheid en smaak. Daarnaast zijn er twee on-site juryleden die bij de deelnemers zelf jureren en een oordeel vellen over de presentatie van het hele varken, vakmanschap en teamspirit.

Pig roaster

Smokey Goodness gebruikte de Amerikaanse methode waarbij gewerkt wordt met een grote gesloten bbq, een zogehete pig roaster. Daarin onderscheidden de Nederlandse deelnemers zich. Ook in de bereiding was de aanpak van het winnende team anders. De meeste teams kozen voor marinades en injecties op basis van azijn en mosterd wat gebruikelijk is in dit deel van Europa. Daarnaast gaarden zij de varkens ‘running style’ een term gebruikt om te duiden dat het varken met de rug naar boven in een rennende houding wordt gegaard en gepresenteerd.

Smokey Goodness zette echter in op het vertrouwde receptuur uit de eigen catering en maakte gebruik van gedroogde specerijen voor de smaak, plaatste het varken met de rug naar beneden en gebruikte een eigen receptuur bbq-saus om het af te maken. Een aanpak die de jury wist te imponeren en waarmee de eerste plaats werd behaald.

Reageer op dit artikel