Contractcateraar Cirfood gaat voor EcoVadis Goud-certificaat

Contractcateraar Cirfood gaat voor EcoVadis Goud-certificaat

De afgelopen tijd heeft cateraar Cirfood belangrijke stappen gezet op het gebied van verduurzaming. Zo werd het allereerste 100% vegetarische restaurant geopend binnen de Technische Universiteit Delft. De cateraar zet in op een maatschappelijk verantwoord, CO2-neutraal, gezond én lekker aanbod. Het doel is om in 2022 het goud-certificaat van EcoVadis te halen.

Officieel opende het restaurant in de faculteit Bouwkunde in mei dit jaar zijn deuren, maar toen was de universiteit nog grotendeels gesloten vanwege de coronamaatregelen. Stefano Teatini, Head of International Procurement, is trots: 'In onze nieuwe duurzaamheidsstrategie vormt ‘veggie voorop’ een belangrijk uitgangspunt. Daarmee slaan we verschillende vliegen in één klap: minder vlees betekent - bij ons in elk geval - meer groente en dus gezond eten.'

cateraar Cirfood
Stefano Teatini.

'Het betekent ook een stap richting CO2-neutraal: als wij de dierlijke proteïnen in ons assortiment met 50 procent terugdringen, verkleint dit onze carbon footprint met 65 procent. Daarnaast hebben wij dierenwelzijn hoog in het vaandel. Voor zover we nog wél dierlijke producten verkopen, zoeken we dan ook zo veel mogelijk partners die hier serieus werk van maken.'

EcoVadis Goud in 2022

‘Veggie voorop’ combineert daarmee meerdere thema’s van de brede duurzaamheidsstrategie, die Cirfood samen met adviesbureau Nexio Projects heeft ontwikkeld. 'We zijn begonnen met in kaart brengen waar Cirfood stond op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen', zegt Marc Roodhuyzen de Vries, ceo van Nexio Projects.

'We zijn gaan kijken wat van grootste belang is voor Cirfood op het gebied van milieu, ethiek, duurzaam inkopen en arbeidsomstandigheden en mensenrechten: waar komt het assortiment vandaan? Hoe duurzaam is het aanbod geproduceerd? In die nulmeting kijken we niet alleen naar het eindproduct en/of de service maar de gebieden waarop Cirfood het meeste impact kan maken. En we keken naar milieuaspecten, waarbij we onder meer inzoomden op het huidige wagenpark. We legden de scores op al die thema’s langs de meetlat van de internationaal gerenommeerde methodiek voor duurzaamheidsbeoordelingen van EcoVadis. Cirfood kwam al diep in het brons uit, een goede uitgangspositie.'

Het doel is om in 2022 de EcoVadis-duurzaamheidsbeoordeling Goud te halen.

Vijf duurzame pijlers

Inmiddels heeft Cirfood al belangrijke stappen gezet. Teatini: 'Dat merk je ten eerste aan onze inkoopstrategie. Die hebben we nu expliciet op vijf pijlers gebaseerd: biologisch, lokaal, duurzaam geproduceerd (bijvoorbeeld met MSC-, ASC- of FSC-keurmerk) eerlijke prijs en veganistisch/vegetarisch. Een deel van onze producten valt al onder een van deze pijlers. Zo is onze melk 100 procent biologisch en zijn al onze wegwerpartikelen FSC-gecertificeerd.'

'De komende vijf jaar implementeren we ons ‘Cirfood five pillar procurement plan’ steeds verder. Een goed voorbeeld is onze koffie: we zijn een partnerschap aangegaan met Sligro Food Group voor standaard koffie die zowel organisch als Fairtrade is. Met onze koffie in de koffiebars gaan we nog een stapje verder. Daarvoor hebben we gekozen voor OR-koffie die ook nog een lokaal stempel heeft. Een ander voorbeeld is dat we overstappen op veganistisch brood geproduceerd door lokale spelers. Zo gaan we stap voor stap over naar een volledig duurzaam inkoopassortiment.'