Piepers en Paupers serveert kroketten met kaas en bier van de buren

Piepers en Paupers serveert kroketten met kaas en bier van de buren
Jan Willem en Alida van Delden met Cindy van Helden en Joyce Voskamp (r) van Kaaslust.

Bij Piepers en Paupers in Veenhuizen is 90 procent van het aanbod op de menukaart afkomstig van regionale of lokale producenten. Door de komst van het coronavirus zijn eigenaren Alida van Dellen en Jan Willems zich nog meer gaan toeleggen op dat element van het ondernemerschap. De nieuwste aanwinsten zijn kroketten gemaakt van kaas en bier van de buren.

‘Het meest exclusieve bier van onze buurman Maallust gebruikt Rien Prinsen van Krokettenkunst in Nieuw-Weerdinge voor de ontwikkeling van een nieuwe kroket’, vertelt Jan Willems enthousiast. Piepers en Paupers huisvest in een monumentale molen op een plein met daarop nog twee bedrijven: kaasmaker Kaaslust en bierbrouwer Maallust. ‘De brouwer maakt de Maallust 1818 en dat wordt verwerkt in de vulling van de Generaal 1818. We hopen de snack heel snel te kunnen serveren, en ook Rien gaat deze verkopen.’

Partijen koppelen

Op de kaart van de zaak van Willems en Van Dellen staan elf kroketten met een hoofdingrediënt uit de gemeente Noordenveld, waarvan Veenhuizen deel uitmaakt. Willems: ‘Ik geloof in de kracht van regionale samenwerking. Ons assortiment bestaat voor 90 procent uit lokale producten of producten uit de regio. Ik vind het erg leuk om partijen aan elkaar te koppelen. Ik laat de boeren kennismaken met Rien en dat levert prachtige resultaten op.’
Hij noemt onder andere de asperge-zalmkroket, die wordt gemaakt met asperges van aspergeboerderij Hoorn in Veenhuizen, en de kaaskroket met kaas van Kaaslust. De melk komt van de zuivelboerderij van Peter Oosterhof uit Foxwolde. Willems bracht ze met elkaar in contact, omdat hij de regionale economie en de producten die er worden gemaakt, een platform wil bieden.

WeideWolmer kaaskroket

‘Peter heeft de afgelopen vijf jaar een omslag gemaakt naar biologisch boeren. Hij heeft een fantastisch bedrijf en een prachtige filosofie. Zijn koeien lopen driehonderd dagen per jaar buiten en eten gras met klavers en kruiden. Ik heb zijn verhaal verteld aan Kaaslust en aangegeven dat ze moesten gaan samenwerken. Om dit mogelijk te maken, heb ik financieel bijgedragen.’
Daardoor kon bij de boer 4000 liter melk worden opgehaald om kaas te maken. Het resultaat is de WeideWolmer, een belegen kaas van drie maanden oud en een extra belegen variant met een rijping van zes maanden. Vier bedrijven in en om Veenhuizen zijn benoemd tot exclusieve verkooppunten. Uiteraard ziet ook Willems kansen. ‘Ik heb Rien de kaas laten proeven en hij is aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een kaaskroket, die alleen bij Piepers en Paupers verkrijgbaar is.’

Voedselpakketten

Maar de ondernemer denkt breder. In de boerderij van de gevangenis van Veenhuizen, die eigendom is van justitie, wordt een zorgboerderij gerealiseerd. ‘Met Piepers en Paupers en de boeren en producenten uit de directe omgeving gaan we met hen samenwerken. Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen een voedselpakket met verse producten kopen voor een eerlijke prijs.’ Tot woensdag 12.00 uur kan er worden besteld en vervolgens laat Willems de andere ondernemers weten wat er moet worden geleverd. ‘Iedereen zorgt ervoor dat de producten terechtkomen op de zorgboerderij en daar wordt het op donderdag tot een pakket gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toegevoegde waarde op alle fronten.’

Campinguitbater

Komende zomer wordt op de velden van de voetbalvereniging in Veenhuizen een tijdelijke camping gerealiseerd. Jan Willems van Piepers en Paupers heeft hiertoe het initiatief genomen. De ondernemer koppelde met succes een tentenverhuurder aan de sportclub. ‘In juni, juli en augustus staan er drie familietenten en realiseren we evenzoveel standplaatsen voor campers. Het worden kampeerplekken zonder voorzieningen. Je mag er met de camper maximaal één nacht staan. Van woensdag tot en met zondag zijn wij het servicepunt. Dat betekent dat gasten bij ons inchecken en de sleutel ontvangen en inleveren.’

Eten en drinken worden niet verzorgd door Piepers en Paupers, maar Willems hoopt natuurlijk dat de kampeerders een keer in zijn zaak komen eten. ‘We doen dit vooral in het belang van het dorp en daarnaast vergroot het onze zichtbaarheid. We zijn wel in overleg met de gemeente om te kijken of het voor campers mogelijk wordt om één nacht te staan op de parkeerplaats voor onze zaak. Met onze buren brouwer Maallust en kaasmaker Kaaslust willen we dan een gezamenlijk arrangement aanbieden.’