nieuws

EFFF nieuw stijl teleurstellend

Horeca

Een aantal belangrijke exposanten heeft forse kritiek op de European Fine Food Fair, de culinaire topbeurs in Maastricht die vorige week voor het eerst in oktober is gehouden. Te duur, te weinig service, te weinig food-exposanten, te weinig sfeer, zo luidt het commentaar.

VEN Internationale Versmarkten heeft uitgesproken kritiek op de beursorganisatie. ‘Het MECC rekent topprijzen, dan mag je ook topservice verwachten. Dat is absoluut niet het geval geweest. De standbouw bijvoorbeeld was van zeer matige kwaliteit’, zegt John van de Ven, pr-manager van de horecagroothandel.

Van de Ven betreurt dat de EFFF is losgekoppeld van de BBB, de Maastrichtse horecabeurs die jaarlijks eind januari wordt gehouden. ‘De EFFF alleen heeft te weinig inhoud. Mensen reizen niet naar Maastricht voor alleen deze beurs. ’Van de Ven heeft zijn conclusies reeds getrokken. ‘Volgend jaar gaan we absoluut niet naar de European Fine Food Fair. Ik kan beter een kasteeltje afhuren waar we al onze relaties ontvangen met een diner. Dan zijn we goedkoper uit dan nu.’Ook John Peek, directeur van horecagroothandel ISPC in Breda, is teleurgesteld in de nieuwe jas van de EFFF. ‘Ik was op voorhand al geen voorstander van de loskoppeling en daar ben ik nu in bevestigd. De intimiteit en charme van de beurs oude stijl is verdwenen. Het was een klinische bedoening. Ook de tijd van het jaar is niet geweldig. Je kunt de EFFF beter in januari organiseren, dan hebben koks en restaurateurs meer tijd.’

ISPC behoorde met VEN tot de grootste food-exposanten van de EFFF. Zonder beide groothandels – groothandel Hanos was al afgehaakt – lijkt de culi-beurs ten dode opgeschreven. Peek: ‘We hebben nog niet besloten wat we volgend jaar gaan doen. We gaan eerst evalueren met het MECC. Maar duidelijk is wel dat er iets moet veranderen, willen we ook volgend jaar nog van de partij zijn.’

Eenzijdig aanbod
Ook Illy, een belangrijke koffieleverancier, kijkt met gemengde gevoelens terug op de eerste EFFF nieuwe stijl. Marketing manager Roel Eigenraam: ‘We zijn niet positief. Er was sprake van een eenzijdig aanbod: er waren heel veel wijnstands. Maandag was een goede dag, maar dinsdag en woensdag waren slechte dagen. Ik denk dat de beurs moet worden ingekort tot twee dagen. Het is een groot vraagteken of we volgend jaar meedoen.’Beursmanager Robert Rose wil met alle exposanten de beurs evalueren. ‘We hebben met de EFFF een nieuwe lijn uitgezet. Blijkbaar is de beurs niet goed genoeg. Maar de kritiek lijkt me niet onoplosbaar. Het zijn serieuze signalen waarmee we aan het werk moeten gaan.’

Te weinig foodexposanten zoals de firma Landhoeve op de EFFF nieuwe stijl, zo luidt de kritiek van een aantal belangrijke deelnemers.

Reageer op dit artikel