nieuws

Limburgse wijnbouw in opkomst

Horeca

Grootschalige wijnbouw in Limburg, dat is wat de Stichting Wijnbouw Nederland (SWN) voor ogen staat. Binnen vier jaar is 36 hectare aangeplant en over twee jaar kunnen wijnliefhebbers al hun oordeel vellen over de nieuwe Limburgse wijnsoorten, aldus de stichting donderdag.

SWN streeft naar uitbreiding tot 2500 hectare wijnbouw over een aantal jaren. Om dit te bereiken biedt de stichting eenjarige cursussen aan voor iedereen die wijnboer wil worden. Hiervoor hebben zich al veertig mensen aangemeld en de animo stijgt, zegt B. Tangelder, een van de bedenkers van het wijnproject.

Ook organiseert SWN een driejarige cursus tot keldermeester. Beide cursussen worden gehouden aan een nieuwe wijnfaculteit te Vlodrop, die is verbonden aan de wijnuniversiteit van Bordeaux. Drie maanden geleden richtte E. Bossenbroek de SWN op. Volgens hem kan Limburgse wijn goed concurreren met Franse en Italiaanse wijn. De naam van de wijn wordt – naar Frans model – vernoemd naar een Limburgs ‘chateau’: een landgoed of hoeve. Cabernet Sauvignon en Pinot Noir zijn voorbeelden van mogelijke druivensoorten die in Limburg verbouwd gaan worden, aldus Bossenbroek.

In Limburg is nu al op kleine schaal wijnbouw, het Nederlandse klimaat is volgens Bossenbroek dan ook geen probleem.

Reageer op dit artikel