nieuws

Meeste mkb’ers groeien niet of nauwelijks door gebrek aan geschikt personeel

Horeca 3786

De opleving van de Nederlandse economie gaat voor een groot deel voorbij aan het midden- en kleinbedrijf. Negen op de tien mkb’ers groeien niet of nauwelijks, blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Vooral bij de kleinste bedrijven neemt de productiviteit af.

Meeste mkb’ers groeien niet of nauwelijks door gebrek aan geschikt personeel

Een van de redenen dat mkb’ers knel zitten is het gebrek aan geschikt personeel. Daardoor wordt een grote groep geremd in hun ontwikkeling. Verder zeggen de mkb’ers dat ze het aannemen van personeel riskant vinden. Ook sluiten opleidingen vaak niet aan bij de vraag uit de markt.

Verbeterde mogelijkheden

Aan de andere kant profiteren bedrijven wel van verbeterde mogelijkheden om geld op te halen. Toch blijft ook dit voor kleine bedrijven lastig.Het mkb is een verzameling van meer dan een miljoen bedrijven en zzp’ers. De groep is volgens het rapport goed voor 72 procent van de banen in het bedrijfsleven en 62 procent van de toegevoegde waarde. Dat komt neer op 3,3 miljoen banen en 214 miljard euro.

Gezamenlijke omzet mkb

De gezamenlijke omzet van het mkb was vorig jaar 903 miljard euro. Daarbij werden door het mkb 92.000 van de 109.000 banen die er in het bedrijfsleven bijkwamen gerealiseerd.

Goed personeel

Waarschijnlijk is het in jouw facebook timeline niet anders. Iedereen die dan ook maar iets met een horecabedrijf  te maken heeft, is op zoek naar goede medewerkers. Goed horecapersoneel binnenhalen met mooie arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden en aandacht voor de persoon, is belangrijk. Als je hen vervolgens in ruil voor al die mooie afspraken lang wilt houden, is het niet onverstandig om een paar beperkende afspraken te maken die voorkomen dat iemand zomaar opstapt. Goed personeel werven is één ding, goede mensen houden vraagt minstens net zoveel inzet. Zo bind je horecapersoneel voor langere tijd. Lees het hier.

Overige leestips:

 

Reageer op dit artikel