nieuws

Hema neemt ‘eigen’ winkels over van NS

Horeca 403

Hema neemt al zijn ‘eigen’ stationswinkels over van de Nederlandse Spoorwegen, de huidige exploitant van de winkels. Het gaat om negen vestigingen die per oktober van eigenaar wisselen. Op termijn wil het spoorbedrijf ook de eetgelegenheden van Smullers, Starbucks en De Broodzaak verkopen.

Hema neemt ‘eigen’ winkels over van NS

De negen Hema-vestigingen worden per oktober 2018 volledig eigendom van de warenhuisketen zelf. De NS wil een groot deel van zijn winkel- en horeca activiteiten op stations van de hand doen, om zich beter te kunnen richten op de kerntaken als vervoersbedrijf. De afstoting van alle Hema-winkels op NS-stations past binnen die strategie.

De circa 300 medewerkers van de betrokken winkels gaan ook over naar de nieuwe eigenaar, die naar eigen zeggen een vergelijkbaar pakket arbeidsvoorwaarden biedt. Financiële details van de transactie, zoals de overnameprijs die Hema aan de NS betaalt, werden niet bekend gemaakt.

Op termijn wil het spoorbedrijf ook de eetgelegenheden van Smullers, Starbucks en De Broodzaak verkopen.

Eerder was er ook sprake van dat NS de circa 40 vestigingen van AH To Go en circa 20 filialen van eetconcept Julia’s wilde afstoten. Dat besluit werd september vorig jaar teruggedraaid, na onder meer protesten van vakbonden en de ondernemingsraad. Het afstoten van de retail- en horeca-activiteiten was een dringende wens van toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

De Nederlandse Hema-vestigingen startten in 2017 met een pilot met nieuwe foodafdelingen en restaurants. Eind 2017 ging de eerste Hema-nieuwe stijl voor Nederland in Tilburg van start.

Hema in de Horeca Top 100 op plaats 20

Vestigingen: 217 in Nederalnd
Omzet: €119,1 miljoen (€110,9 MLN) +7,4% 

Bekijk hier de complete Horeca Top 100 2018