nieuws

HMS Host: vluchtelingen aan het werk in horeca-outlets Roermond

Horeca 1264

HMS Host zet vluchtelingen aan het werk in de Nederlandse horeca. De horeca-exploitant werkt hiervoor samen met VluchtelingenWerk Zuid-Nederland. De nieuwe medewerkers krijgen naast een baan ook taallessen.  De statushouders gaan werken in de horeca in Designer Outlet Roermond. 

HMS Host: vluchtelingen aan het werk in horeca-outlets Roermond
Kamps Backstube, HMS Host, Designer Outlet Roermond.

De eerste zes statushouders zijn begin februari gestart bij verschillende horecaconcepten van HMS Host in Designer Outlet Roermond. Ze starten met een inwerktraject van tien weken. HMS Host is sinds april 2017 actief in Roermond. Er openden destijds zeven concepten onder de vlag van HMS Host dat een contract tekende voor tien jaar. Voorheen zat Wim Cox in de outlet.  Outlets die Roermond heeft zijn onder meer: The Burger Federation (eigen brand), Starbucks (2), Kamps Backstube, Sausage Company, Entré Café en Döner Kebab & Pommes Frites.

Door twee werkcoaches worden ze opgeleid tot horeca medewerker. Naast de ‘on the job’ training, krijgen ze iedere week drie uur taalles en begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk. Na het inwerktraject komen de statushouders in aanmerking voor een regulier dienstverband.

Het eerste team is gestart in Roermond.

Door samen te werken bieden beide organisaties vluchtelingen de kans om volwaardig en duurzaam mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij.

‘Vluchtelingen in Nederland ondervinden enorme uitdagingen om werk te vinden, onder andere omdat zij de Nederlandse taal minder vaardig zijn. Wij willen echter de aandacht vestigen op de talenten die zij wél hebben. Als HMSHost willen wij graag een kans geven aan gepassioneerde mensen die er alles aan doen om te integreren.’

Personeel

Personeel

‘Door dit opleidingsprogramma laten wij hen kennis maken met HMSHost. En hoe mooi zou het zijn als we deze mensen kunnen begeleiden naar een vaste aanstelling of interne erkende food of managementopleidingen,’ vertelt Patrick de Jong, General Manager van HMSHost Nederland.

Tijd investeren in begeleiding horecapersoneel

Annemie Smeets, Teamleider Arbeidsparticipatie Vluchtelingenwerk: ‘Laten we vluchtelingen als een kans zien. Een kans voor werkgevers om gemotiveerd personeel met een grotere culturele diversiteit op de werkvloer te krijgen. Belangrijk hierbij is dat men uitgaat van de talenten van vluchtelingen en dat men bereid is om tijd te investeren in een goede begeleiding op de werkvloer.’

‘De meeste vluchtelingen willen het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Daarnaast is werk de beste manier om te integreren. Wij kijken daarom vol vertrouwen uit naar de samenwerking met HMSHost en de gemeente Leudal die vanaf het begin betrokken is geweest bij deze samenwerking. Zij heeft volledige support en steun gegeven om dit project mogelijk te maken. We vinden het fijn dat de provincie Limburg ons steunt om dit soort samenwerkingsverbanden mogelijk te maken.’