Vakbonden dreigen Temper met proces

Vakbonden dreigen Temper met proces

FNV en CNV dreigen Temper voor de rechter te slepen. Volgens de vakbonden ontduikt de bemiddelaar in onder meer horecapersoneel jaarlijks zo'n 18 miljoen euro aan premies en lopen ook mensen die via Temper werken inkomsten mis.

FNV en CNV geven Temper twee weken de tijd om te reageren en in gesprek te gaan met de bonden. FNV en CNV eisen onder meer dat de werkers door Temper in dienst worden genomen en daarmee ook een correcte nabetaling ontvangen.

Volgens FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha is de onderneming daarmee een uitzendbureau, maar betaalt het platform niet de kosten die bij het werkgeverschap horen. ‘Wat Temper doet is precies hetzelfde als alle uitzendbureaus doen, het bemiddelen tussen opdrachtgevers en werkenden.' Dan hoort daar volgens de bond bijvoorbeeld ook pensioenopbouw bij. Dat is nu niet het geval.

Temper koppelt via zijn website zelfstandige werknemers (zzp-ers) aan opdrachtgevers in de horeca, logistiek en schoonmaak. Maar volgens de bonden is er geen sprake van zelfstandigheid. 'De werkers kunnen niet onderhandelen over hun loon, over hun werktijden of zelf bepalen hoe zij het werk uitvoeren. Er is duidelijk sprake van schijnzelfstandigheid en daar moet nu een einde aan komen.'

‘Ze willen dus niet de lasten van het werkgeverschap, maar wel de winsten. Temper maakt in haar bedrijfsmodel gebruik van oneerlijke concurrentie waardoor normale uitzendbedrijven de markt uit worden geconcurreerd’, aldus Boufangacha.

Volgens FNV houdt het personeel soms minder over dan het wettelijk minimumloon.

Temper zegt: ‘geen uitzendbureau’

Medeoprichter van Temper Niels Arntz ontkent dat zijn bedrijf een uitzendbureau is. ‘Temper is een digitale ruimte waar opdrachtgever en opdrachtnemer de mogelijkheid hebben om een overeenkomst aan te gaan. Wij werken met zelfstandigen en ons bedrijfsmodel is goedgekeurd door de Belastingdienst. Het is onmogelijk dat personeel minder overhoudt dan het minimumloon.’

Het is volgens Arntz te vroeg om te praten over een eventuele rechtszaak. ‘Zoals altijd gaan we graag de dialoog aan met de vakbonden. We kunnen deze week in gesprek.’

FNV en Temper: samengewerkt

In 2018 werkte FNV Horeca nog samen met Temper, deze samenwerking stond toen bij FNV Flex al ter discussie. FNV Horeca en Temper kwamen toen samen tot aanpassingen die verbeteringen vormden voor de werkenden. Bij FNV Flex viel de samenwerking juist niet in goede aarde.