NOW 2.0: laatste dag voor aanvraag loonsteun

NOW 2.0: laatste dag voor aanvraag loonsteun

Horecabedrijven die nog een beroep willen doen op loonsubsidie in het kader van de NOW 2.0-regeling, moeten hun aanvraag uiterlijk maandag 31 augustus 2020 indienen bij uitkeringsinstantie UWV. De regeling zelf loopt ook nog in september door. De inschrijving ging begin juli open.

Via de NOW 2.0 kunnen ondernemingen die een teruglopende omzet hebben een deel van hun loonkosten vergoed krijgen.

Belangrijkste verschil met de eerdere NOW-regeling van dit voorjaar is het feit dat bedrijven die de tegemoetkoming in de loonkosten hebben aangevraagd nu ook werknemers kunnen ontslaan. De gedachte daarachter was dat ondernemingen zich gaan aanpassen aan de nieuwe economische situatie en daar horen soms ontslagen bij.

Miljarden voor NOW 2.0

Vorige week had het UWV al bijna 1,5 miljard euro uitbetaald aan voorschotten voor de NOW 2.0-regeling. Bij de eerste NOW-regeling werd meer dan 4 miljard euro uitgekeerd.

NOW 3.0

Verschillende sectoren willen dat er een nieuwe NOW 3.0-regeling komt, die meer is aangepast op specifieke branches en rekening houdt met seizoensgevoelige bedrijven. Inmiddels zijn de hoofdlijnen bekend van het derde steunpakket, met daarin NOW 3.0.

Hiervoor wordt nog eens 5,4 miljard euro uitgetrokken. Een ondernemer krijgt volgens de regering momenteel maximaal 90 procent van zijn loonkosten vergoed met de NOW. Dat wordt in het nieuwe pakket 80 procent en 10 procent gaat naar omscholing voor werknemers.

In januari gaat de NOW-vergoeding terug naar 70 procent en in april naar 60 procent. Vanaf januari is de NOW ook alleen nog maar beschikbaar voor bedrijven die minimaal 30 procent omzetverlies draaien. Dat percentage was in het eerste en tweede pakket 20 procent.

Wouter Koolmees, minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vindt dat deze fase vraagt om een ‘nieuwe aanpak’. ‘Iedereen wil weten waar hij of zij aan toe is, daarom geven we duidelijkheid voor de komende negen maanden’, aldus de minister. Hij roept op vol te houden, ondanks dat de crisis ‘langer duurt dan we hadden gehoopt.’

Uitstel belastingen

Vanaf oktober gaat een vermogenstoets gelden voor de steunregeling voor zzp'ers (Tozo). De maximale bijdrage die mkb-bedrijven via de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) kunnen krijgen, wordt verhoogd naar 90.000 euro. Het bedrag wordt later wel afgebouwd. Vanaf januari komen alleen nog de zwaarst getroffen bedrijven in aanmerking voor de TVL.

Op fiscaal gebied worden ondernemers ook geholpen. Zij kunnen tot oktober belastinguitstel aanvragen en krijgen twee jaar de tijd om hun belastingschuld af te lossen.