Horecaondernemers: 'Niet 17 januari maar als winkels opengaan, horeca ook'

Horecaondernemers: 'Niet 17 januari maar als winkels opengaan, horeca ook'
Johan de Vos

De horecaondernemers die eerder aangaven op 17 januari open te gaan, zien daar vanaf. 'Wij zijn niet blind voor de cijfers en de druk op de ziekenhuizen'. Maar, zo geven ze aan: de hoge cijfers van de laatste tijd zijn onmogelijk toe te schrijven aan de -gesloten- horeca. Dus: 'Als de winkels opengaan, dan de horeca ook.'

De horecaondernemers van ruim 65 KHN-afdelingen, die eerder aankondigden half januari open te gaan, eisen openstelling op basis van gelijkheid. 'Uiteraard zien wij ook de penibele situatie op dit moment in de Nederlandse ziekenhuizen. Wij zijn niet blind voor de werkelijkheid, dus schuiven we 17 januari op naar het moment dat ook de winkels weer open mogen', licht Johan de Vos als woordvoerder toe.

'De hoge besmettingscijfers van de afgelopen maanden zijn met geen mogelijkheid aan de horeca toe te schrijven, dat is inmiddels wel duidelijk.' De ondernemers vinden het dan ook niet meer dan logisch dat zij gelijktijdig met de winkels weer opengaan. Hoe dan ook. 'De rek is er nu echt uit, we zitten in de blessuretijd van het financieel haalbare van je onderneming', aldus de Vos.

Winkels open = horeca open

'Tot nu toe zijn wij door het kabinet ongelijk behandeld als het gaat om de toepassing van maatregelen. Onze hele sector werd opgeofferd. Dat blijkt nu dus ongegrond en voor niks te zijn geweest', aldus De Vos. 'Nu ook de winkels dicht zijn, is het voor het kabinet dé uitgelezen kans om ons bij heropening wél gelijk te behandelen. Met gelijke voorwaarden en protocollen. Wij eisen als ondernemers dan ook om de openstelling van de horeca gelijk te trekken met de winkels. Dat houdt in: winkels open = horeca open. Laat ‘samen’ nu eindelijk ook eens ‘samen’ zijn.'

De ondernemers die deze eis op tafel leggen zeggen dit niet zomaar, maar weloverwogen te doen. 'Het aantal gasten in de horeca is goed te controleren, door gezondheidschecks en registratie draagt de horeca actief bij aan bron- en contactonderzoek en iedereen wordt – volgens protocol – op minimaal 1,5 meter van elkaar geplaceerd. Daarmee is er dus géén sprake van nauw contact volgens het RIVM en de GGD. Zelfs niet als men voor langere tijd in dezelfde ruimte verblijft.'

Kwart van KHN-afdelingen doet mee

De 65 afdelingen van KHN die met de eis naar buiten treden spreken van een 'verpletterende uitzichtloosheid'. 'Hoe lang moeten we het nog volhouden met onze laatste centen?', vraagt Johan de Vos zich af. 'Wordt er serieus overwogen om ons onderdeel te laten zijn van de oplossing, in plaats van ons te zien als het probleem? Dat is iets waar zowel wij, als het landelijk bestuur van KHN, al veel vragen over hebben gesteld. Het zou netjes zijn als daar iets mee wordt gedaan. Alleen wil het kabinet hierover absoluut niet met ons in gesprek, daar laten zij het wederom zwaar afweten.

KHN-directeur Dirk Beljaarts

Ongeveer een kwart van de 230 KHN-afdelingen heeft zich aangesloten bij deze actie. 'Dit is een initiatief dat niet landelijk ingezet is', zegt Johan de Vos tegen Misset Horeca. 'Die 65 afdelingen zijn wel over het hele land verspreid; van Maastricht tot de bollenstreek en van oost naar noord.' Maar het landelijk bestuur schaart zich niet achter de actie, net zoals het merendeel van de afdelingen. KHN-directeur Dirk Beljaarts gaf eerder aan volgende week donderdag formeel overleg in Den Haag te hebben over de coronamaatregelen voor de horeca.