Italië versoepelt maatregelen: horeca overdag weer open

In Rome hebben maandag toeristische attracties zoals het Colosseum en het Pantheon hun deuren weer geopend. In een groot deel van het land, waaronder de hoofdstad, mogen inwoners weer naar andere regio's met een relatief lage infectiegraad. Daar mag overdag horeca weer open. Naar schatting bijna 300.000 van deze horecazaken - iets meer dan 80 procent van het totaal - kunnen daarvan profiteren.

Dat de horeca weer open mag betekent niet dat het direct storm loopt. In veel van de culturele topattracties in Rome bijvoorbeeld was het echter rustig, met soms meer medewerkers dan bezoekers. Buitenlandse toeristen zijn vrijwel afwezig. De coronapandemie heeft Italië zwaar getroffen, met meer dan 2,5 miljoen besmettingen en ongeveer 85.000 overlijdens. Zondag kwamen er 11.252 besmettingen en 237 sterfgevallen bij.

Gezondheidsminister Roberto Speranza maakte dan ook duidelijk dat de versoepeling 'niet betekent dat het gevaar voorbij is' en riep op tot grote voorzichtigheid. Gezondheidsdeskundigen en ook Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gewaarschuwd dat de versoepeling te vroeg zou kunnen komen. In de zestien ‘gele’ regio’s hebben de inwoners iets meer vrijheid gekregen. De overige vijf regio’s - Sicilië, Sardinië, Puglia, Umbrië en Zuid-Tirol - blijven oranje. Dat houdt in dat bij de horeca alleen kan worden afgehaald en mensen zonder geldige reden in de buurt van hun huis moeten blijven. Musea zijn er gesloten.

In het hele land blijft een avondklok gelden vanaf 22.00 uur ’s avonds.