Frankrijk: restaurants die openen verliezen coronasteun

Frankrijk: restaurants die openen verliezen coronasteun

Restaurants in Frankrijk verliezen hun coronasteun als ze stiekem of openlijk de coronasluitingen omzeilen of negeren. Daarvoor waarschuwt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire.

De waarschuwing van de Franse minister is een reactie op een oproep van chefs om uit protest restaurants toch te openen. De coronamaatregelen staan dit ook in Frankrijk niet toe.

Chef-kok Stéphane Turillon uit het oosten van het land heeft de sector opgeroepen uit protest de deuren te openen en 'verzetsmaaltijden' te bereiden.

Afgelopen week ontdekte de politie van Parijs 24 restaurants die stiekem open bleken. Volgens de krant Le Parisien bleek een van die restaurants discreet geopend voor magistraten van een beroepshof in het centrum van de stad, tegenover het hoofdkwartier van de politie. In Nice werd afgelopen week een restaurateur aangehouden die circa honderd klanten voor de lunch had gehad.

De Franse regering biedt ondernemingen die gedwongen zijn te sluiten vanwege de lockdown geld om een deel van de verliezen goed te maken. Volgens Le Maire kost dat een half miljard euro per maand. Naar de mening van veel ondernemers, vooral in de zwaar getroffen horeca zijn de uitkeringen onvoldoende om de huren en andere kosten te blijven betalen zonder aan het werk te kunnen.

Frankrijk is niet het enige land in Europa dat kampt met onvrede onder ondernemers. In België willen chefs hun zaak 1 maart heropenen en ook in Italië ontvingen restaurants gasten uit onvrede.